TRAŽE GA

OTPUTOVAO U IZRAEL PA OBOLIO OD JERUZALEMSKOG SINDROMA Nesretni mladić nestao u pustinji nakon što je počeo vjerovati da je on zapravo biblijski lik

 
 Facebook / Pixabay

Izraelske vlasti tragaju za Britancem koji je nestao u pustinji Negev. Sumnja se da dotični pati od tzv. 'jeruzalemskog sindroma', psihijatrijskog stanja u kojem pacijenti vjeruju da su proroci ili neke druge biblijske figure, piše Guardian.

Oliver McAfee (29), predani kršćanin, zadnji je put viđen 21. studenog dok je biciklirao u blizini grada Mitzpe Ramon na jugu Izraela. Prolaznici su ranije ovoga mjeseca pronašli njegov novčanik, tablet i ključeve, dok su bicikl, cipele i torbe pronađene odvojeno.

Izraelska policija pomoću dronova i pasa pretražuje područje, a dosad su pod kamenjem našli papire s rukom ispisanim citatima iz Biblije. Također, pronašli su i zaravnato područje okruženo kamenjem koje su opisali kao improviziranu kapelicu.

Facebook

'Oliver, kao i njegova putovnica, još nisu locirani, unatoč intenzivnoj potrazi izraelskih vlasti. Koliko znamo, putovnica nije registrirana ni na graničnim prijelazima', objavili su njegovi prijatelji na Facebooku. McAfee, inače vrtlar iz Essexa, planirao se vratiti u Veliku Britaniju 1. prosinca.

Moshe Kalian, psihijatar iz Jeruzalema, kaže da je kod McAfeeja, prema onome što je dosad poznato, riječ o 'jeruzalemskom sindromu' te da je sigurno nešto doživio u pustinji.

Inače, u posebnoj klinici za mentalne bolesti u Jeruzalemu godišnje zaprime oko stotinu slučajeva 'jeruzalemskog sindroma'. Od toga broja, oko 40 ljudi treba ozbiljnije liječenje.

'Jeruzalemski sindrom' nije bolest sam po sebi, no mogu ga potaknuti neka stanja ili poremećaji od kojih pacijenti pate otprije', kaže Kalian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:04