4. SRPNJA

OTVARA LI SE PUT ZA POVIJESNI PAPIN POSJET RUSIJI? Vladimir Putin sljedećeg mjeseca ide u Vatikan

Papa Franjo i Vladimir Putin
 Gregorio Borgia / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se s papom Franjom sljedećeg mjeseca, objavio je Vatikan u četvrtak, a taj bi susret mogao otvoriti put za povijesni Papin posjet Rusiji.

Vatikan je dodao da će se Papa s Putinom sastati 4. srpnja, kada je Putin u službenom posjetu Italiji.

Njihov sastanak, treći po redu otkako je Papa izabran 2013. godine, dolazi u vrijeme oporavljanja odnosa između Vatikana i Pravoslavne Crkve u svijetu.

Bit će to ujedno i njihov prvi susret otkako se Papa sastao s patrijarhom ruske Pravoslavne Crkve Kirilom 2016. godine, u povijesnom potezu koji za cilj ima pomirenje tisućljetnog razdora između zapadnih i istočnih kršćana.

Prethodno su posljednji čelnik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov i prvi ruski predsjednik Boris Jeljcin, pozvali papu Ivana Pavla II. u posjet Rusiji. No, tada susret nije bio moguć zbog tenzija između Vatikana i ruske Pravoslavne Crkve, najveće i najutjecajnije institucije u svjetskom pravoslavlju koja broji 165 milijuna vjernika od njih ukupno 250.

Osim susreta s Kirilom, papa Franjo prethodno je posjetio države s većinski pravoslavnim stanovništvom.

Prošlog tjedna posjetio je Rumunjsku, a prethodni mjesec bio je u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji.

Ukrajina je i dalje kamen spoticanja Vatikana i Rusije.

Na njihovu posljednjem sastanku, Papa je pozvao Putina da napravi "iskrene i velike napore" u postizanju mira u Ukrajini te da pomogne u sukobu između ukrajinske vlade i proruskih separatista.

Putin se otvoreno priklonio ruskoj Pravoslavnoj Crkvi te je optužio vladu u Kijevu za "zastrašujuće miješanje" u život pravoslavaca u Ukrajini, inače bivšoj državi Sovjetskog Saveza koja je nedavno svoju pravoslavnu crkvu izdvojila od one ruske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:58