BORBA S PANDEMIJOM

OTVORENA GRANICA NJEMAČKE I LUKSEMBURGA 'To je važan znak da se vraćamo u normalu, cilj je da Europa postane ono što je bila'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.05.2020. u 15:00

16 May 2020, Luxembourg, Schengen: Luxembourg's Foreign Minister Jean Asselborn (l) and Federal Foreign Minister Heiko Maas (SPD) take off their mouthguards at their meeting on the bridge over the Moselle which connects the Saarland Perl and Luxembourg's Schengen. During the night, the borders between Germany and Luxembourg were reopened, which had previously been closed to combat the coronavirus. Photo: Oliver Dietze/dpa
dpa Picture-Alliance via AFP

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozdravio je otvaranje njemačko-luksemburške granice kao "važan znak" da se putovanja u Europi vraćaju u normalu.

Maas je to rekao dok je stajao uz luksemburškog ministra vanjskih poslova Jeana Asselborna na mostu preko rijeke Moselle koji povezuje Njemačku i Luksemburg. Oba su političara nosila maske za lice.

Otvaranje granice označava početak postupnog ukidanja graničnih kontrola koje je u ožujku uvela Njemačka kako bi suzbila pandemiju koronavirusa.

Cilj je "da na kraju Europa postane ono što je bila", Maas je rekao o slobodnom prelasku granica.

Ovaj postupak ovisit će o napretku u borbi s pandemijom.

"Ako se stvari pogoršaju, morat ćemo se vratiti na staro", Maas je upozorio.

Njemačka od subote postupno smanjuje kontrole na granicama koje bi trebale u potpunosti biti ukinute do 15. lipnja.

Kako je najavio u srijedu njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, Njemačka će otvoriti prvo granicu s Luksemburgom, a potom uskoro i s Danskom o čemu se pregovara.

Maas je ranije najavio da će preporuka građanima Njemačke da ne putuju u inozemstvo biti isprva ukinuta samo za europske zemlje.

„Prvo će biti moguće ukinuti upozorenja za Europu, a tek nakon toga i za ostale zemlje. Uvjet je da se pozitivni trend glede širenja epidemije održi“, rekao je u srijedu Maas.

Za sada opće upozorenje njemačkim građanima traje do 15. lipnja.

Izdvajamo