ČIŠĆENJE OD ZLODUHA

'OVAJ GRAD JE INFICIRAN DEMONSKIM VIRUSOM, OPSJEO GA JE SOTONA!' Katolički biskup kreće u masovni egzorcizam, želi istjerati đavla iz velegrada

 
Helikopter i grad Buenaventura
 Profimedia, imageBROKER / Reuters

Kolumbijski biskup planira ovog vikenda jedinstveni pothvat - kolektivni egzorcizam nad čitavim gradom, uz pomoć helikoptera. Monsignor Rubén Darío Jaramillo Montoya, biskup od Buenaventure, najavio je da želi očistiti čitavo to područje od zloduha koji ga je zarazio kriminalom.

Pošasti siromaštva, krijumčarenja droge i nasilja biskup se misli suprotstaviti prosipanjem svete vodice po krovovima Buenaventure, glavne kolumbijske luke na obali Tihog oceana.

“Trebamo istjerati vraga iz Buenaventure, da vidimo možemo li povratiti mir i smirenost koje je naš grad izgubio zbog previše kriminala i korupcije, zbog previše zla i krijumčarene droge koja preplavljuje našu luku”, poručio je biskup Montoya preko lokalnog radija. Rekao je da planira iz zraka nadletjeti čitavu Buenaventuru i poškropiti je blagoslovljenom vodicom.

“Želim izvršiti egzorcizam i istjerati sve demone koji uništavaju našu luku, kako bi došao božji blagoslov i istjerao svu poročnost s naših ulica”, prijeti biskup od Buenaventure, msgr. Rubén Darío Jaramillo Montoya. Kolumbijska vojska objavila je da će biskupu egzorcistu staviti na raspolaganje svoj helikopter.

Buenaventura, grad od oko 400.000 ljudi, jedno je od najopasnijih mjesta u Kolumbiji, a 2014. je istaknuta kao najopasnije mjesto u toj zemlji visoke stope kriminala. U siromašnoj zemlji u siromašnom gradu mnogi gradski kvartovi su pod kontrolom moćnih kriminalnih skupina, odgovornih za brojne zločine. Među ostalim, kolumbijska mafija otima ljude, ubija ih i komada, ponekad i dok su još živi, a onda ih takve bace u more, prenosi britanski Guardian.

U nekim kvartovima lokalno je stanovništvo odlučilo vratiti red na ulice, ali mafija je uzvratila udarac. Samo u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 51 ubojstvo, 20 više nego u istom periodu prošle godine.

Masovni egzorcizam nije uobičajen, ali nije ni u suprotnosti s crkvenim naukom. Papa Lav XIII. je 1890. dotadašnjim egzorcističkim procedurama dodao molitvu “Egzorcizam protiv Sotone i palih anđela, za rješavanje demonske zaraze”. Prošle godine je u Vatikanu održana konferencija posvećena egzorcizmu, na kojoj su obučavani svećenici koji imaju odobrenje za istjerivanje vraga, s obzirom na sve veći broj zahtjeva za njihovim intervencijama. Međunarodno udruženje egzorcista kaže da širom svijeta sve više raste potreba za egzorcizmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:27