DESETLJETNI MISTERIJ

'OVAJ JE PRONALAZAK RAVAN OTKRIĆU OLUPINE TITANICA' U Poljskoj sve sigurniji da su našli vlak pun blaga koje su oteli nacisti

Na području oko Walbrzycha postoje kilometri tunela koji su prokopani u vrijeme Trećeg Reicha, u sklopu Projekta Riese, a sada mnogi smatraju da je nestali vlak pronađen upravo u jednom od tih tunela
 Wikipedia/AFP

Gradonačelnik grada Walbrzycha na zapadu Poljske, blizu njemačke granice, potvrdio je na konferenciji za medije da su ga kontaktirali odvjetnici dvojice muškaraca koji tvrde da su pronašli izgubljeno nacističko blago na području koje potpada pod gradsku administraciju.

"Sretni nalaznici" nisu ponudili dokaz svog nalaza, ali poznato je kako traže nagradu u iznosu 10 posto od pronađene vrijednosti. Ukoliko se doista radi o nacističkom blagu, o kojem među lokalnim stanovništvom kruže legende još od kraja Drugog svjetskog rata, moglo bi se raditi o milijunskoj vrijednosti.

Zamjenik gradonačelnika Walbrzycha Zygmunt Nowaczyk kazao je pak u srijedu navečer da po prvi put službeno može reći da 'smo pronašli nešto'. Dodao je da je o svemu informirao tamošnje ministarstvo kulture, u kojem su u četvrtak objavili da su uvjereni da vlak postoji. Osoba u gradskoj službi za informiranje javnosti koja nije htjela biti imenovana za Telegraph je kazala da je riječ o vojnom vlaku, ali nije poznato sadrži li on ikakvo blago.

Odvjetnik spomente dvojice nalaznika Jaroslaw Chmielewski pompozno je izjavio da je riječ o pronalasku 'svjetskog značaja, ravnog pronalasku olupine Titanica', ali detalje nije iznosio.

Prema legendi, kada su sovjetske snage pri kraju rata krenule prema Berlinu preko Poljske, nacisti su poslali vlak nakrcan zlatom i drugim dragocjenostima iz Wroclawa u Walbrzych, kako bi sačuvali blago od Rusa. Navodno je na tom putu vlak tajansteno nestao, negdje u planinama oko Walbrzycha, i nikada više ga nitko nije vidio.

Poznato je kako je tijekom rata nacistička Njemačka otela zlato od zemalja koje je okupirala, u vrijednosti oko 550 milijuna dolara. Pored toga, nacisti su otimali zlato i od mnoštva pojedinaca, ponajviše od Židova koje su slali u koncentracijske logore - prstenje, nakit, satove, pa čak i zlatne zube. Dio tog zlata pronašle su savezničke snage, ali najveći dio nikad nije pronađen te se pretpostavlja da je završilo u bankama i u rukama nekih pojedinaca.

Saveznici su tako pronašli velike količine zlata u njemačkim rudnicima soli u Heilbronnu.

Na području oko Walbrzycha postoje kilometri tunela koji su prokopani u vrijeme Trećeg Reicha, u sklopu Projekta Riese . Svrha tih tunela ostala je do danas nepoznata.









Neki vjeruju da su trebali služiti kao sigurno skrovište za vojni vrh, ili pak za istraživanje oružja, a sada mnogi smatraju da je nestali vlak pronađen upravo u jednom od tih tunela.

Pismo odvjetnika nalaznika ne spominje lokaciju, pa valja pričekati da nalaznici otkriju još informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:47