NESVAKIDAŠNJA OPERACIJA

OVAKVU SNIMKU JAMAČNO NIKAD NISTE VIDJELI Pripadnici Američke obalne straže na Pacifiku iz narko podmornice izvukli više od sedam tona kokaina!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.07.2019. u 09:24

US Coast Guard

Pripadnik Obalne straže SAD-a na narko podmornici

 

Američka obalna straža u četvrtak je objavila video snimku koju bismo, najblaže rečeno, mogli nazvati nesvakidašnjom.

Naime, na snimci se vidi kako patrolni brod Obalne straže presreće brzu narko polu-podmornicu koja plovi površinom Istočnog Pacifika, a potom na nju usred plovidbe uskaču pripadnici Obalne straže u punoj opremi, otvaraju poklopac i izvlače jednu osobu iz podmornice.

A da su ulovili pravog kapitalca, potvrđuje podatak da se u podmornici kućne izrade prevozilo više od 7250 kilograma kokaina, čija se vrijednost na ulici procjenuje na gotovo 500 milijuna dolara.

Iako je Obalna straža SAD-a video objavila tek sinoć, spektakularna akcija zapravo se odigrala 18. lipnja, na Istočnom Pacifiku, vjerojatno ne previše daleko od zapadne obale SAD-a.

Na videu se vidi kako pripadnik Obalne straže viče na  napola uronjenu podmornicu da se zaustavi:

 -  Alto su barco! (Zaustavi svoj brod) - dere se revni član Obalne straže na plovilo, a nakon što je njegovom zahtjevu nije udovoljeno, dvojica pripadnika Obalne straže izvršila su pravi desant na podmornicu. Nakon ukrcavanja iz podmornice su izvukli pet osoba.

Kako piše CNN, u zadnje četiri godine zabilježen je dramatičan porast takozvanih polu-podmornica (koje nisu potpuno uronjene u more) kojima narko karteli krijumčare velike količine droge iz Srednje i Južne Amerike - rekao je poručnik Stephen Brickey za CNN.

Općenito gledano, ovakva plovila su ipak rijetka - njihova gradnja vrlo je skupa i teško izvediva duboku u džungli, na jedinom mjestu gdje su karteli koliko toliko sigurni da se neće otkriti na čemu rade. Nakon što se napune droge i otisnu na pučinu praktički ih je nemoguće naći bez prethodne dojave ili pomoći zrakoplova.

 - Uklope se. Veći dio plovila je ispod vode, a još su i obojene u plavo pa ih je teško zamijetiti u vodi - kaže Brickey.

Čak i ako Obalna straža SAD-a uoči ova plovila, imaju samo nekoliko minuta da ih uhvate, budući da se svaka od ovih semi-podmornica može potopiti za samo nekoliko minuta i tako uništiti dokaze. Krijumčari se ne libe pribjeći toj radikalnoj opciji zato što znaju da će ih Obalna straža spasiti od utapanja. Kako kaže Brickey, ukupno se presretne i zaustavi samo 11 posto takvih plovila koji prolaze Istočnim Pacifikom, ogromnim područjem koje odgovara površini cijelog SAD-a.

Drugi problem leži u činjenici da Obalna straža nije opremljena dovoljnim brojem brzih glisera i brodova kojima bi mogli efikasno patrolirati oceanom, da ne govorimo o tome da im treba i veći broj letjelica koji mogu detektirati ovakva plovidba.

Tako je i u ovom slučaju plovilo prvo uočio avion koji je informaciju proslijedio prema dva nova brza patrolna broda koji su u konačnici uspjeli u hvatanju velikog plijena. Brickey tvrdi da su upravo novi brodovi bili ključni za uspjeh operacije.

 - Ovakve mogućnosti na tim brodovima jamče naš uspjeh u budućim operacijama - zaključio je Brickey za CNN.

Izdvajamo