GDJE OTIĆI?

OVO JE DEVET NAJSIGURNIJIH MJESTA U SLUČAJU NUKLEARNOG RATA Brinu vas Kina, Amerika, Rusija, Indija, Pakistan ili Kim Jong-un? Pobjegnite ovdje!

 CC

Treći svjetski rat mogao bi se dogoditi bilo kada. Napetosti među nuklearnim silama rastu i jedino je pitanje hoće li na čelo jedne od najmoćnijih država doći netko dovoljno lud da baci prvu bombu.

Ukoliko do njega dođe, ne bi vam trebalo biti svejedno gdje se nalazite. Neka mjesta na svijetu znatno su sigurnija od drugih, te pružaju mnogo bolje izglede za vaše preživljavanje. Novinar britanskog The Suna George Harrison sastavio je listu devet najsigurnijih mjesta u slučaju Trećeg svjetskog rata.

1. Island

CC

Vjerojatno najsigurnija lokacija na listi, Island je stotinama kilometara daleko od bilo koje potencijalne mete u nuklearnom ratu. Vrlo vjerojatno ne bi bio pogođen niti jednim projektilom, niti bi do njega doprla radijacija od pogođenih gradova u Europi ili Sjevernoj Americi.

Island ima još dvije velike prednosti. Prva je da se radi o ribarskoj naciji, koja ne bi ostala bez izvora hrane u slučaju globalnog rata. Druga je da se radi o zemlji s značajnim izvorima geotermalne energije, koja ne ovisi o Sunčevoj svjetlosti, te ne bi bila značajno pogođena nuklearnom zimom koja bi uslijedila.

2. Otok Lewis

CC

Škotski otok Lewis je samodostatna zajednica tri sata plovidbe daleko od kopnenog dijela škotske. Radi se o ugodnom mjestu za život koje ne privlači pažnju velikih sila.

3. Antarktika

CC

Iako je cijelu godinu prohladno, preživljavanje je moguće ukoliko posjedujete potrebne vještine. Najveća prednost je što će ju sve sile koje sudjeluju u ratu gotovo sigurno ignorirati.

4. Kansas City

CC

Najbolje mjesto u slučaju ne-nuklearnog rata. Grad je okružen s plodnim oranicama koje je lako braniti od potencijalnih napadača.

5. Yukon

CC

Jedna od najudaljenijih kandaskih provincija, nalazi se daleko od svih potencijalnih meta. Dodatna prednost je što se radi o lokaciji punoj rudnih bogatstava, punoj divljači, što bi moglo osigurati i hranu i prirodne resurse za ponovno pokretanje civilizacije.

6. Cape Town

CC

Najbogatiji grad Južnoafričke republike ima sve prednosti tipične urbane sredine, dok je istovremeno ne predstavlja stratešku metu niti jednoj od nuklearnih sila.

7. Guam

CC

Lako branjiv otok s vojnom bazom, radi se o jednoj od najboljih lokacija za preživljavanje globalnog sukoba.

8. Bern

CC

Švicarska je uspješno neutralna već nekoliko stoljeća. Glavni grad Švicarske lako je branjiv, nastanjen vojnim rezervistima, i, poput svih dijelova te države, nedaleko od skloništa koja bi mogla spasiti brojne živote u slučaju napada.

9. Tristan da Cunha

CC

Ovo otočje jedno je od najudaljenijih mjesta na Zemlji, i popularno mjesto za ribarenje. Postoje puno gora mjesta gdje bi mogli dočekati kraj svijeta od tropskog otočnog raja usred ničega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:47