PRESPANSKI SPORAZUM

'OVO JE KLJUČNI I POVIJESNI KORAK' Parlament izglasao promjenu Ustava: Makedonija odsad ima novo ime!

 
Prmeijer Zaev pozdravlja zastupnike
 REUTERS

"Iskreno čestitamo parlamentu na glasanju o promjeni ustava. Ovo je ključni korak u provedbi povijesnog Prespanskog sporazuma", pozdravili su odluku makedonskog Sobranja visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini i povjerenik Johannes Hahn. Makedonski parlament je s 81 glasom od 120 prihvatio promjene Ustava kojima se ime države mijenja u Sjeverna Makedonija.

Preostali predstavnici opozicijske stranke VMRO-DPMNE nisu prisustvovali glasanju - dio njih je naime istupio iz stranke i priklonio se politici vladajuće Socijaldemokratske stranke premijera Zorana Zaeva kad je riječ o promjeni imena. Postignut je dogovor, na prijedlog zastupnika albanske stranke BESA, prema kojem će pripadnici te manjine svoje državljanstvo nazivati makedonskim, na makedonskom jeziku, na engleskom Macedonian, a na albanskom "iz Makedonije".

Sada je na redu grčki parlament koji bi sada trebao ratificirati Prespanski sporazum. Dijelom je zbog toga u posjeti Ateni bila njemačka kancelarka Angela Merkel. Iz Europske pučke stranke su poručili da se grčka opozicijska stranka, Nova Demokracija, protivi Sporazumu, ali će ga prihvatiti ako dođe na vlast, a dogovor bude prije toga ratificiran.

Premijer Aléxis Tsipras je za ratifikaciju izgubio podršku svog koalicijskog partnera, ali se nada da će moći osigurati 151 ruku u parlamentu.

Deputies of the Macedonian parliament vote to pass constitutional changes to allow the Balkan country to change its name to the Republic of North Macedonia, in Skopje, Macedonia, January 11, 2019.REUTERS/ Tomislav Georgiev
REUTERS

Deputies of the Macedonian parliament vote to pass constitutional changes to allow the Balkan country to change its name to the Republic of North Macedonia, in Skopje, Macedonia, January 11, 2019.REUTERS/ Tomislav Georgiev
REUTERS

Tsipras čestitao makedonskom premijeru na promjeni imena zemlje

Grčki premijer Alexis Tsipras čestitao je u petak makedonskom kolegi Zoranu Zaevu nakon povijesnog glasovanja zastupnika u Skoplju o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, priopćile su službe grčkog premijera.

"Premijer je čestitao Zaevu na uspješnom završetku procesa izmjene ustava Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije", dodaje se u priopćenju.

Spor oko makedonskog imena je gotovo 30 godina kvario veze Atene i Skoplja. Grčka je zbog imena blokirala makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, smatrajući da se imenom "Makedonija" svojata teritorij grčke sjeverne pokrajine istog imena.

Posebno glasovanje o protokolu koji će Makedoniji omogućiti da postane članica NATO-a održat će se "odmah poslije" toga, dodao je grčki čelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:44