AVANGARD

'OVO JE METEOR, NITKO MU NIŠTA NE MOŽE!' Kakvo je to hipersonično oružje koje su Rusi upravo rasporedili i za koje tvrde da je najmoćnije ikada

 - / Sputnik / Profimedia

Rusija je rasporedila svoje prve hipersonične projektile s nuklearnim kapacitetom, pohvalilo se u petak rusko ministarstvo obrane, a prenijela novinska agencija Reuters.

Riječ je o sustavu Avangard, za koji ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je ispred svog vremena - da može letjeti čak 27 puta brže od brzine zvuka, pogoditi bilo koji kutak svijeta i probiti bilo koji postojeći ili budući proturaketni štit. Prema njegovim riječima, radi se o novoj generaciji oružja koja Rusiju stavlja ispred svih te tehnološkom dostignuću koje je, dodaje Putin, usporedivo sa sovjetskim lansiranjem prvog satelita 1957. godine.

Čestitke

Prema onome što se zasad zna, Avangard doista ima neke specifične prednosti. Primjerice, nema očekivanu putanju kretanja, kao aktualni projektili, nego na putu prema svojoj meti može raditi nagle i oštre manevre zbog čega ga je u konačnici teže presresti.

O raspoređivanju Avangarda Putina je obavijestio ministar obrane Sergej Šojgu.

“Čestitam vam na ovom prijelomom događaju za vojsku i cijelu naciju”, rekao je Šojgu nešto kasnije, tijekom konferencijskog poziva s čelnim ljudima ruske vojske. Tijekom istog tog poziva zapovjednik snaga za strateške projektile, general Sergej Karakajev je, prema pisanju Guardiana, ustvrdio kako je Avangard raspoređen u regiji Orenburg u južnom Uralu.

Putin je predstavio Avangard i drugo napredno oružje još u ožujku 2018. godine. Tada ga je usporedio s “meteorom” te dodao kako je izrađen od materijala koji mogu izdržati temperature do 2000 stupnjeva Celzijevih te dodao da može nositi nuklearnu bojevu glavu od dva megatona. Isto tako je naglasio kako su to oružje, ali i ostalo, razvili s ciljem odvraćanja američke vojne prijetnje.

Sada se Putin hvali da Rusija prednjači u razvijanju novih vrsta oružja.

“Danas imamo jedinstvenu situaciju u našoj novijoj, nedavnoj prošlosti. Ostale države pokušavaju držati korak s nama. Nijedna država ne posjeduje hipersonično oružje, kamoli interkontinentalno hipersonično oružje”, tvrdi.

Na Avangardu su radili dugo vremena. Prema pisanju Russia Today, razvijalo ga se od najkasnije sredine 1980-ih godina. Prva testiranja napravljena su 2004. godine. Također, RT piše kako detalji oružja pa čak i sam njegov izgled i dalje ostaju tajni.

Kina i SAD

No, osim Rusije, i druge zemlje “škicaju” to oružje. Kina je testirala svoj hipersonični projektil (te ga pokazali tijekom vojne parade), a razvojem istog navodno se bave i Sjedinjene Američke Države i to od 2000. godine, prema izvještaju koji je objavljen u srpnju.

Naravno, rusko priopćenje nije prošlo nezapaženo. No, Washington je reagirao poprilično rezervirano. Iz američkog ministarstva obrane, odnosno Pentagona, poručili su da “neće karakterizirati ruske navode” o sposobnosti Avangarda. isto tako, u američkom State Departmentu su potvrdili ruske tvrdnje da su američki inspektori “pogledali” Avangard u sklopu sporazuma New START iz 2010. godine, no i to se ministarstvo suzdržalo od daljnjih komentara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:33