SRAMOTA

'OVO JE MOJA KUĆA, MOJA DRŽAVA, JA SAM VAM PRIJATELJ...' Huligani u Beogradu htjeli linčovati omiljenog pekara, na auto mu stavili svinjske glave

 
Mon Gjuraj
 Screenshot / Twitter

Nakon što je prije nekoliko dana na Facebooku objavljena fotografija na kojoj muškarac pokazuje simbol Albanije - tj. na prsima drži ruke prekrižene u znak dvoglavog orla - dio srpske javnosti digao se na noge.

Kako je objavio Blic, sporna fotografija nastala je u centru Beograda još prije dvije godine, a za osobu koja ga pokazuje tvrdilo se da je brat Mona Gjuraja, Albanca s beogradskom adresom, koji je ujedno i vlasnik pekarnice Roma u naselju Borča.

Iako je kasnije utvrđeno kako se ipak radi o bivšem zaposleniku pekarnice koji je u međuvremenu dobio otkaz, nekoliko desetaka bijesnih Beograđana u subotu su ispred Rome organizirali prosvjed zbog kojeg je morala intervenirati i policija.

Okupljeni, među kojima su dominirali huligani, skandirali su parole o Kosovu, pjevali "ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji", pozivali su na paljenje džamija, a neki su na haubu automobila Mona Gjuraja stavili i svinjske glave.

Izbezumljeni vlasnik pekarnice i njegova obitelj svo to vrijeme skrivali su se u kući. Gjuraj je pak u nedjelju snimio video u kojemu objašnjava kako nema apsolutne nikakve veze sa spornom fotografijom, a prosvjednicima se i - ispričao.

- Ja sam Đura i ovdje živim osam godina. Ovo je moja kuća, moj dom, kako sam živio do sad, tako želim živjeti i dalje. Ovo je moja država, želim mir, jer drugu kuću nemam.

Ispričavam se svima, ja nisam taj lik s fotografije. Svi ovdje znaju tko sam i što sam. Nemojte se brinuti, ja nisam vaš neprijatelj, nego vaš pravi kućni prijatelji i domaćin - govori gospodin Gjuraj u videu koji je jedna korisnica objavila na Twitteru.

Na istoj društvenoj mreži ubrzo su se pojavile i brojne poruke potpore beogradskom Albancu uz hashtag "ne diraj mi komšiju".

Mnogi su podsjetili kako upravo Mon Gjuraj nesebično pomaže potrebitima - naime, njegova pekarnica Roma, koja se nalazi u neposrednoj blizini škole u Borči, besplatno dijeli užinu djeci izbjeglica, a od gradske opštine Palilula dobila je i zahvalnicu za pomoć u organizaciji manifestacije "Ulica otvorenog srca - Borča" 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:39