POPUT AKCIJSKOG FILMA

'OVO JE PROVOKACIJA BEZ PRESEDANA!' Planinari AVIONOM sletjeli blizu vrha Mont Blanca pa ga pokušali osvojiti, policajci im bili za petama

Par je pokušao doseći vrh planine visoke 4.808 metara, međutim policija ih je presrela te im rekla da se imaju okrenuti i vratiti tamo odakle su došli
Mont Blanc viđen Emosson
 Denis Balibouse / REUTERS

Dva švicarska planinara zrakoplovom su sletjela na manje od 400 metara udaljenosti od vrha planine Mont Blanc te su s policijom za petama krenuli prema najvišem europskom vrhu, piše The Guardian.

Gradonačelnik općine Chamonix Eric Fournier njihov pothvat - slijetanje zrakoplovom na 4.450 metara visok dio planine - nazvao je provokacijom bez presedana. "To je napad na okoliš i sve važeće zaštitne mjere", rekao je.

Pukovnik Stephane Bozon, vođa gorske službe za spašavanje pri francuskoj žandarmeriji, rekao je za agenciju France-Presse da je policija zrakoplov vidjela s istočne strane Mont Blanca. Dužnosnici su rekli da se tamo zrakoplovom ne smije slijetati.

Dvi su planinara sa sobom nosila užad i krampove te su se već počeli penjati prema vrhu planine kada su ih djelatnici policije natjerali da se vrate.

Trenutno se razmatra za što će se teretiti penjače.

Tisuće penjača ljeti posjećuje Mont Blanc s ciljem da osvoje njegov vrh. Lokalni se dužnosnici već neko vrijeme muče s povećanim brojem turista koji se pokušavaju na planinu popesti bez adekvatne opreme i penjačkog iskustva.

Napori nepripremljenih doveli su do konstrukcije ilegalnih kampova te problema sa zbrinjavanjem otpada i dostupnosti vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:32