'ŽIVOT MI JE U OPASNOSTI'

'OVO JE RAZLOG ZA ZABRINUTOST' Otac iz pakla stigao po kćer u 'zemlju osmjeha', ona ga ne želi susresti ni pod koju cijenu: 'Prijeti da će me ubiti'

 
Rahaf Mohammed al-Qunun s djelatnicima tajlandske službe za imigrante
 Thailand Immigration Police / REUTERS

Otac 18-ogodišnje Saudijke koja je pobjegla na Tajland u strahu od svoje obitelji stigao je u Bangkok i želi se s njom susresti, objavio je u utorak tajlandski imigracijski ured.

Međutim, otac kao i brat tražiteljice azila Rahaf Mohamed al-Qunun morat će pričekati i vidjeti hoće li im agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) to dopustiti.

Tajland je u ponedjeljak stopirao protjerivanje 18-godišnje Saudijke koja je od svoje obitelji pobjegla na Tajland, te se zabarikadirala u hotelu zračne luke u Bangkoku kako bi izbjegla da je imigracijski službenici ukrcaju natrag na let za Kuvajt.

Kazala je da se boji da bi je mogli ubiti ako se vrati obitelji. Kako je rekla za Reuters, pobjegla je iz Kuvajta dok joj je obitelj bila u posjetu toj zemlji i planirala je iz Tajlanda otići u Australiju i zatražiti azil.

UNHCR je u utorak objavio da ispituje njezin slučaj.

"Otac i brat žele razgovarati s Rahaf, ali UN mora odobriti takav susret", rekao je šef imigracijskog ureda Surachate Hakpan.

Aktivisti strahuju što će Saudijska Arabija učiniti nakon što su tajlandske vlasti odustale od odluke da ju protjeraju i omogućile Qunun da uđe u zemlju pod skrbi UNHCR-a.

"Otac je sada ovdje na Tajlandu i to je razlog za zabrinutost", rekao je Phil Robertson, zamjenik direktora Human Rights Watcha za Aziju.

Zastupnici i aktivisti u Australiji i Britaniji zatražili su od svojih vlada da daju azil Qunun, kojoj je na kraju omogućeno kasno u ponedjeljak da uđe u zemlju, nakon što je 48 sati provela u zračnoj luci u Bangkoku pod prijetnjom da će biti protjerana.

Ona se nalazi u hotelu u Bangkoku dok UNHCR rješava njezin zahtjev za status izbjeglice, prije nego može zatražiti azil u trećoj zemlji.

"Moj život je u opasnosti. Moja obitelj prijeti da će me ubiti za najtrivijalnije stvari", kazala je Qunun ranije za Reuters.

Na pitanje zašto želi azil u Australiji, kazala je da je zlostavljaju fizički, emocionalno i verbalno, mjesecima drže zatočenu u kući i ne daju joj da završi školovanje.

"Ne daju mi da vozim i putujem. Volim život i raditi i jako sam ambiciozna, ali moja obitelj mi ne da živjeti", kazala je.

U svojim prvim apelima na društvenim medijima ustvrdila je da joj je obitelj moćna u saudijskom društvu, ali ih nije identificirala.

Žene u saudijskom društvu moraju imati dopuštenje muškog rođaka za rad, putovanje, udaju i čak neka liječenja. Zabrana vožnje automobila ukinuta je prošle godine.

Qunun tvrdi da je dobila australsku vizu i da je rezervirala let.

"Kada sam sletjela, netko je došao i rekao da će obraditi (tajlandsku) vizu, ali mi je uzeo putovnicu. Vratio se sa osiguranjem i rekao da se moji roditelji protive i da se moram vratiti u Saudijsku Arabiju letom Kuwait Airwaysa", kazala je.

UNHCR je naglasio da se izbjeglice i tražitelje azila ne smije vraćati na teritorij na kojem bi im život ili sloboda bili ugroženi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:54