'DJECA ZAREĐENIH'

'OVO JE SLJEDEĆI VELIKI SKANDAL KOJI ĆE UZDRMATI CRKVU, DJECE IMA DILJEM SVIJETA' Ispovijest Irca koji je razotkrio najstrože čuvanu tajnu Vatikana

 
Svećenici u Varikanu i nadbiskup Ivan Jurkovič u krugu
 Alessandro Bianchi / REUTERS

Crkva ima tajni pravilnik za svećenike koji su postali očevi unatoč tome što su se zavjetovali na celibat, piše The New York Times.

Do ovog otkrića došao je irski psihoterapeut Vincent Doyle, i sam sin katoličkog svećenika. Kako je rekao novinarima New York Timesa, osobno je u Rimu vidio dokument koji regulira ponašanje svećenika-očeva.

Doyle se za pitanje djece svećenika i njihovih prava zainteresirao kad mu je bilo 28 godina - tada mu je njegova majka otkrila da je svećenik, za kojeg je do tada vjerovao da je njegov kum, zapravo njegov biološki otac.

Zbog toga je osnovao globalnu udrugu koja pruža podršku djeci svećenika koja su, kao i on, patila zbog srama koji je u njima izazivala činjenica da su djeca svećenika, plod crkvenih skandala. Kako sam kaže, web stranica njegove grupe Coping International broji više od 50.000 korisnika iz čak 175 država.

Doyle je godinama vršio pritisak na niz biskupa da priznaju problem djece katoličkih svećenika, pri čemu su mu neki od njih rekli da je on naprosto produkt "vrlo rijetkog zastranjenja". No, jedan nadbiskup napokon mu je pokazao ono za čim je tragao - dokument koji sadrži smjernice Vatikana za postupanje sa svećenicima koji su dobili djecu. S obzirom na to da je složen cijeli pravilnik za to pitanje, očito je da se radi o itekako raširenoj pojavi, a ne nasumičnim slučajevima kako su tvrdili neki prelati.

- Moj Bože, ovo je odgovor! - ushićeno je pomislio u sebi Doyle kad je ugledao dokument. Pitao je nadbiskupa može li dobiti kopiju, ali dobio je vrlo očekivan odgovor - ne može, to je tajna.

Pomoć slovenskog nadbiskupa

Kako Doyle kaže za NYT, smjernice Vatikana o postupanju prema svećenicima koji su dobili djecu pokazao mu je nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni promatrač Svete Stolice pri Uredu UN-a u Ženevi. Slovenca Jurkoviča na poziciju u Ženevi imenovao je papa Franjo 2016. godine, a prije toga obnašao je dužnost nuncija u Bjelorusiji, Ukrajini, Rusiji i Kazahstanu. Uz to, Jurkoviča je 2001. papa Ivan Pavao II 2001. imenovao naslovnim nadbiskupom ugašene hrvatske Krbavske biskupije u Lici.

Prema priči Doylea, upravo mu je Jurkovič otkrio da se on i druga djeca svećenika među klerom nazivaju "djeca zaređenih".

- Bio sam šokiran kad sam saznao da imaju poseban naziv za nas - prisjetio se Doyle svojeg razgovora sa slovenskim nadbiskupom koji je odbio razgovarati s novinarima Timesa.

Sada je Vatikan napravio i korak dalje te službeno potvrdio da njihova služba za nadzor svećenika ima općenite smjernice o tome što učiniti kada pripadnik klera prekrši zavjet celibata i postane otac.

- Mogu potvrditi da te smjernice doista postoje. Riječ je o internom dokumentu - rekao je glasnogovornik Vatikana Alessandro Gisotti u pisanom odgovoru na upit novinara NYT-a.

- Imaju djece posvuda, ovo je idući veliki skandal koji će udrmati Crkvu - smatra pak Doyle.

Kršenje celibata

Tajming ovog priznanja poklopio se s velikim sastankom svjetskih biskupa koji će u Rimu raspravljati o još većem problemu Crkve - seksualnom zlostavljanju djece. U Rim će osim njih doći i žrtve zlostavljanja svećenika, kao i časne sestre koje su svećenici seksualno napali. No, uz njih će biti i djeca svećenika, uključujući i Doylea.

Bit će to i prilika za Katoličku crkvu da se napokon suoči s kršenjem celibata, za koji neki bivši pripadnici klera i liberalniji članovi crkve tvrde da bi trebao biti opcionalan, a ne obavezan, po uzoru na druge kršćanske crkve.

Celibat je kao pravilo života za katoličke svećenike zaživio u 12. stoljeću, ali od samih početaka bilo je mnoštvo onih koji ga se nisu pridržavali. Najčuveniji među njima je Rodrigo Borgia, to jest papa Aleksandar VI, koji je prije uspona na Svetu stolicu kao svećenik začeo čak četvero djece sa svojim ljubavnicama. Tada je to bio i povod za duhovitu opasku Martina Luthera da "papa ima kontrolu nad celibatom kao i nad svojim crijevima".

Pravila su tu da se krše pa tako i ona o celibatu, reklo bi se. No, to je stvorilo problem koji je Vatikan bio primoran adresirati dokumentom iz 2017. godine. U njemu se kao osnovni princip navodi zaštita djeteta, kaže glasnogovornik Alessandro Gisotti.

Smjernice "zahtijevaju" da očevi napuste svećenički poziv kako bi "preuzeli roditeljsku odgovornost te se isključivo posvetili svojem djetetu", rekao je Gisotti za The New York Times. No, drugi vatikanski dužnosnik malo je ublažio priču i rekao da je "zahtjev" zapravo samo formalnost.

- Nije moguće svećeniku nametnuti otpust iz službe. To može zatražiti samo svećenik - rekao je u kratkom razgovoru monsignor Andrea Ripa, podtajnik Kongregacije za kler koja nadgleda više od 400.000 svećenika. No, dodao je i da je izostanak takvog pitanja od strane svećenika razlog da Crkva sama pokrene to pitanje.

- Ako ne pitate sami, bit ćete otpušteni iz službe.

Što kaže papa, a što stručnjaci za kanonsko pravo?

I dok vatikanske smjernice i nisu baš najjasnije, irski biskupi već su razvili svoj pravilnik o svećenicima/očevima te su ga objavili prije dvije godine. U njihovom pisanju sudjelovao je i gospodin Doyle, koji je svojedobno želio i sam postati svećenikom. Irske smjernice od svećenika eksplicitno ne traže da napuste svećenički poziv, ali zato traže da "kao i svaki novi očevi, preuzmu odgovornost: osobnu, pravnu, moralnu i financijsku".

O pitanju očeva u redovima svećenika pisao je čak i sam papa Franjo, doduše još kao kardinal Jorge Maria Bergoglio u Buenos Airesu. U knjizi iz 2010. "O nebu i zemlji", čiji je koautor, Bergoglio je napisao da bi svećenik koji je u trenutku strasti prekršio zavjet celibata potencijalno mogao nastaviti sa svojim pozivom i ostati u službi, ali onaj koji je začeo dijete ne bi to mogao.

- Prirodni zakon ima prednost pred pravima svećenika - pisao je papa Franjo dodajući da svećenik prvo ima odgovornost prema djetetu te "mora napustiti svećeničku službu i brinuti se o djetetu".

S druge strane, stručnjaci iz područja kanonskog prava tvrde da ne postoji baš ništa u crkvenim zakonima što bi natjeralo svećenike da napuste poziv jer su postali očevi:

- O tome ima nula, nula, nula normi. To nije zločin po kanonskom pravu pa nema ni razloga za otpust - tvrdi ekspertica za kanonsko pravo Laura Sgro. S njom se donekle slaže i Vincent Doyle koji ističe kako bi otpuštanje iz službe moglo ići protiv interesa djeteta, budući da bi obitelj mogla ostati bez sredstava za život.

- Ne mislim baš da je nezaposlenost dobra za očeve.

Ima i onih koji se na slažu s njima. Erik Zattoni (37) začet je nakon što je njegov otac, svećenik Pietro Tosi, silovao njegovu majku kad joj je bilo samo 14 godina (on je imao 54). Njezina obitelj pokušala ga je natjerati da prizna dijete, ali on je to odbio. Štoviše, obitelj je bila izbačena iz male župne kuće pokraj talijanskog grada Ferrare u kojoj su tada živjeli.

- Često smo ga susretali na ulici. Nikad nije prozborio ni riječi.

Zattoni je napokon tužio Tosija 2010. godine, zahtijevajući da prizna da je njegov sin, što je na sudu potvrdio i DNK test. Vatikan je tada zatražio od nadležnog biskupa da Tosija podsjeti na njegovu očinsku dogovornost, ali nije zatraženo da ga se ukloni iz službe. Tosi je naposljetku umro 2014., i dalje kao svećenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:59