BREXIT

'OVO NIJE KRAJ, NEGO POČETAK. ZORA SVIĆE I PODIŽE SE ZASTOR' Objavljen dio govora Borisa Johnsona kojim će se Ujedinjeno Kraljevstvo oprostiti od EU-a

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.01.2020. u 08:01

(FILES) In this file photo taken on October 02, 2019 Britain's Prime Minister Boris Johnson delivers his keynote speech to delegates on the final day of the annual Conservative Party conference at the Manchester Central convention complex, in Manchester, north-west England. - Britain is set to leave the European Union at 2300 GMT on January 31, 2020, 43 months after Britons voted in the June 2016 referendum to leave the EU, ending more than four decades of economic, political and legal integration with its closest neighbours. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
AFP

LONDON - Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije u petak znači "promjenu" i "svitanje nove ere", ocijenio je premijer Boris Johnson koji želi ujediniti zemlju nakon tri i pol godine podjela zbog Brexita.

"Ovo nije kraj, nego početak", reći će konzervativni čelnik u svom obraćanju naciji u petak u 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu, sat vremena prije povijesnog istupanja Ujedinjenog Kraljevstva koje će biti prva zemlja koja napušta EU.

"Ovo je trenutak kada zora sviće i podiže se zastor prije novog čina", nastavit će, može se vidjeti iz dijelova govora koje je objavio njegov ured. "Ovo je trenutak istinske nacionalne obnove i promjene".

Boris Johnson želi usto ostaviti iza sebe podjele koje razdiru Britance nakon referenduma 2016. na kojemu ih se 52 posto izjasnilo za Brexit. "Naš posao u vladi - moj posao - je ujediniti zemlju i povesti je naprijed".

Premijer će u petak u Sunderlandu proslaviti Brexit na ministarskoj sjednici kojom će predsjedati. U tom gradu na sjeveroistoku Engleske koji je na referendumu 2016. glasovao za Brexit sa 61 posto, najveća je tvornica automobila japanskog proizvođača Nissana u Europi. Budućnost te tvornice bila bi neizvjesna u slučaju tvrdog Brexita koji je spriječen zahvaljujući tome što je postignut dogovor o razdruživanju s Bruxellesom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo