PROTUVLADINI SKUPOVI

'OVO SE PRETVARA U KRVOPROLIĆE' Amnesty International zabrinut zbog eskalacije nasilja: Najmanje 264 prosvjednika ubijeno u Iraku

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.11.2019. u 12:18

Demonstrators take part in the ongoing anti-government protests in Baghdad, Iraq November 9, 2019. REUTERS/Alaa al-Marjani TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Najmanje 264 prosvjednika ubijeno je na protuvladinim okupljanjima u Iraku od početka listopada, objavio je Amnesty International.

- Najmanje 264 prosvjednika smrtno je stradalo diljem zemlje u nešto više od mjesec dana. Ovo se pretvara u krvoproliće - rekla je Heba Morajef, regionalna direktorica Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku, priopćeno je iz organizacije.

Prosvjednici su osudili korupciju, manjak radnih mjesta i loš pristup električnoj energiji te čistoj vodi.

Prosvjednici su također zatražili ostavku vlade, raspuštanje parlamenta i izmjenu političkog sustava u zemlji koji je na snazi od američke invazije na Irak 2003.

Amnesty International pozvao je iračke vlasti da obuzdaju snage sigurnosti dodavši kako je najmanje šestero prosvjednika ubijeno u subotu u središtu Bagdada.

Četvero prosvjednika su ustrijelili, a dvoje je podleglo ozljedama nakon što su ih ciljali u glavu granatama sa suzavcima.

- Iračke vlasti odmah moraju zaustaviti nemilosrdnu, nezakonitu i smrtonosnu uporabu sile - rekla je Morajef.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo