NOVA PRAVILA U RIMU

'OVO SU FAŠISTIČKE METODE, STVARNO SU PRETJERALI' Hrvatski susjedi uveli drastične mjere protiv turista: 'Želite sjesti na stube? E, ne može više!'

 
Španjolske stube (Rim)
 Profimedia, Alamy

Jedna od omiljenih turističkih znamenitosti u Rimu na dobrom je putu da izgubi dio svojeg šarma, a sve zbog novih propisa.

Oni koji su imali sreće i mogućnosti da posjete grad u koji vode svi putevi, vjerojatno su bili i na famoznim Španjolskim stubama, inače UNESCO-ovom spomeniku svjetske kulturne baštine. Riječ je o 136 stuba koje vode prema crkvi Trinità dei Mont, a na kojima su posjetitelji iz raznih dijelova svijeta običavali sjesti i malo odmoriti noge, a nije bilo neobično i da poneki gosti zapjevaju uz gitaru.

No, tome je došao kraj. Vlasti u Rimu uvele su strogu zabranu sjedenja na Španjolskim stubama, a policija s nesakrivenim žarom provodi nove mjere, piše Guardian. Ako sjednete na stube platit ćete 250 eura kazne, ako ih zaprljate ili bilo kako oštetite, kazna je 400 eura.

A kako navodi Guardian, ovo je tek jedna od niza novih mjera koje s uvedene početkom lipnja s ciljem zaštite spomenika. Među njima je zabrana "neumjesnog jedenja" na i pokraj spomenika, hodanje razgolićenih prsa, skakanje u fontane i "vuča kovčega s kotačima" preko povijesnih stepenica.

- U redu je zaštititi spomenik, i očito je da ne biste smjeli jesti na stubama, ali zabraniti sjedenje na njima je doista pretjerano. Meni se ovo čini kao fašistička mjera koju grad mora preispitati - kaže Vittorio Sgarbi, kontroverzni kritičar umjetnosti i bivši zamjernik ministra kulture.

- Slažemo se s tim da ljudi ne bi trebali jesti i "kampirati" na stubama, pogotovo jer ostavljaju smeće. Ali kažnjavati ljude, pogotovo one starije dobi, samo zato što su sjeli, je malo pretjerano - dodaje Tommaso Tanzilli, direktor rimske podružnice Udruge talijanskih hotela.

Španjolske stube konstruirao je arhitekt Francesco de Sanctis početkom 18. stoljeća, a prije tri godine su restaurirane uz trošak od 1,5 milijuna eura, koji je u potpunosti podmirila draguljarska kuća Bulgari.

Inače, Rim nije jedini talijanski grad koji posegnuo za drastičnim kaznama kako bi sačuvao spomenike od štete koju im nanose turisti. Tako je Venecija zabranila sjedenje na stubama koje okružuju spomenike u središtu grada. A da se jednako primjenjuju prema svima, pokazuje i primjer slavne manekenke Heidi Klum i njezina muža kojima prijeti kazna od 6000 eura jer su se kupali u Modroj špilji na Capriju, što je inače strogo zabranjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:09