ZA SLJEDEĆIH PET GODINA

OVO SU LJUDI KOJI ĆE VLADATI DRUGOM SILOM SVIJETA Moćni predsjednik predstavio najbliže suradnike, ali svi su prvo primjetili koga nema među njima!

 
S lijeva na desno: Han Zheng, Wang Huning, Li Zhanshu, Xi Jinping, Li Keqiang, Wang Yang i Zhao Leji
 Jason Lee / REUTERS

Kina je u srijedu predstavila svoje novo vodstvo na čelu s neupitnim predsjednikom Xijem Jinpingom, koji je dobio novi mandat na čelu Komunističke partije, dok nijedan od šestorice njegovih najbližih suradnika nije njegov očiti nasljednik, prenose agencije.

U skladu s tradicijom, Xi Jinping se u tamnom odijelu i crvenoj kravati pojavio nasmiješen pred novinarima u društvu šest kolega iz novog Stalnog odbora Politbiroa, tijela koje de facto upravlja Kinom, dan nakon završetka redovitog kongresa Komunističke partije koji se održava svakih pet godina.

"Reizbor shvaćam ne samo kao odobravanje mojeg rada nego i ohrabrenje koje će me potaknuti da budem još bolji", kazao je on u govoru emitiranom izravno na televiziji.

Centralni komitet, neka vrsta partijskog parlamenta, izabrao ga je za glavnog tajnika pored još šest članova Stalnog odbora Politbiroa, prenosi AFP.

U 64. godini, Xi Jinping je konsolidirao svoju vlast na 19. kongresu partije koji je završen u utorak, dobivši najvišu počast uvrštavanjem u povelju partije, priznanje koje je jedino utemeljitelj režima Mao Ce-tung dobio za života.

Od dolaska na vlast krajem 2012. Xi Jinping je akumulirao ovlasti na vrhu druge svjetske gospodarske sile i predvodio jačanje autoriteta režima: šef stranke, šef države, šef vojske.

Uvrštavanje njegova imena i "misli" u statute stranke sugerira da sad može beskonačno ostati na čelu države, riješivš se teoretske dobne granice od 68 godina i brige oko biranja nasljednika.

China's new Politburo Standing Committee members (from L to R) Han Zheng, Wang Huning, Li Zhanshu, Xi Jinping, Li Keqiang, Wang Yang and Zhao Leji, line up as they meet with the press at the Great Hall of the People in Beijing,?äChina October 25, 2017.   REUTERS/Jason Lee
Jason Lee / REUTERS
S lijeva na desno: Han Zheng, Wang Huning, Li Zhanshu, Xi Jinping, Li Keqiang, Wang Yang i Zhao Leji

Ta bi se dobna granica mogla, međutim, nastaviti nametati ostalim članovima Stalnog odbora od kojih će najmanje dvojica premašiti 68 godina na sljedećem kongresu 2022.

Novi Stalni odbor sastoji se isključivo od 60-godišnjaka. Nije se otvorio generaciji 50-godišnjaka koji bi mogli biti potencijalni nasljednici Xi Jinpinga. Osim Xija, samo je premijer Li Keqiang zadržao svoj položaj, prenosi Reuters.

Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji i Han Zheng su promovirani, zamijenivši petoricu dosadašnjih članova među kojima je i najeksponiraniji borac protiv korupcije Wang Qishan, koji je smatran glavnim Xijevim saveznikom.

Partijski čelnici Guangdonga i Chongqinga, Hu Chunhua i Chen Miner, koji su se ranije smatrali potencijalnim nasljednicima Xija, nisu izabrani u sedmeročlani Stalni odbor, već u 25-člani Politbiro što je niža razina moći u komunističkoj nomenklaturi.

U govoru dugom gotovo tri i pol sata na otvaranju kongresa prošle srijede, Xi je obećao sunarodnjacima "novu eru socijalizma na kineski način" kojemu je odredio obrise za 2050.: učiniti Kinu velikom silom, prosperitetnom i štovanom.

Odbacujući svaku nadu u liberalizaciju režima, usput je pozvao na "obranu autoriteta stranke i kineskog socijalističkog sustava".

Pet godina vlasti Xi Jinpinga popraćene su ratom spram korupcije u kojem je kažnjeno 1,5 milijuna osoba. Xi Jinpinga se sumnjiči da ga je iskoristio kako bi se riješio političkih suparnika. Xi Jinping trebao bi biti formalno izabran na čelo države u ožujku iduće godine na godišnjoj sjednici parlamenta, jednako kao i Li Keqiang, koji bi trebao ostati šef vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:46