PANEDMIJA COVIDA-19

OVO SU NAJVAŽNIJE STVARI KOJE MORATE DANAS ZNATI O KORONAVIRUSU Diljem svijeta broj dosad zaraženih dosegnuo gotovo 220.000, u Hrvatskoj ih je 89

Donosimo najvažnije informacije o pandemiji Covida-19. U svijetu je dosad zabilježeno više od 218.800 zaraženih osoba, dok je preminulo više od 8800 osoba od ovog virusa. Od virusa se oporavilo više od 84.000 osoba.
 Vojko Bašuć / Ranko Šuvar / Hanza Media / AFP

Jutarnji će i danas iz minute u minutu pratiti sve najvažnije informacije iz Hrvatske i svijeta vezane uz pandemiju koronavirusa. U Hrvatskoj je 99 osoba do sad zaraženo koronavirusom, a muškarac koji je preminuo u Istri imao je koronavirus. Istovremeno, pod zdravstvenim je nadzorom više od 11.000 ljudi.

Od jučer je aktivan i broj 113 na kojem možete dobiti informacije o koronavirusu.

Od ponoći su na snazi rigorozne mjere u Hrvatskoj koje je sinoć donio Nacionalni stožer za civilnu zaštitu. Stožer je tako donio posebne mjere koje će biti na snazi od četvrtka u 0:01 i vrijedit će 30 dana, a detaljno su objašnjene na stranici koronavirus.hr.

- Kako bismo pojačali izvršnost takvog postupanja, priprema se odluka kojom će se u RH otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu od iznimne važnosti za građane poput sauna, bazena, kina, kazališta... Obustavit će se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija osim onih s dostavama hrane i pučkih kuhinja. Obustavit će se rad svih trgovina osim onih koje prodaju prehrambene i higijenske artikle, ljekarne, tržnice, benzinske crpke, kiosci, pekarnice, specijalizirane trgovine za prodaju dječje opreme, trgovine za prodaju hrane za životinje - rekao je sinoć ministar unutarnjih poslova.

Vijest da se od ponoći zatvaraju svi ugostiteljski objekti snažno je odjeknula među vlasnicima kafića, ali i među njihovim redovnim posjetiteljima.

Reporteri Jutarnjeg primijetili su kako se neki kafići pune 'u posljednji čas'.

- Došli smo popiti pivo dok još možemo - rekao nam je jedan mladi par koji smo zatekli u jednom kafiću na zagrebačkoj Trešnjevci. Više pročitajte OVDJE.

Prvi slučajevi u Splitu

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, potvrđeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Prema našim saznanjima, virus Covid-19 utvrđen je kod dviju osoba koje su hospitalizirane Splitu, a doznajemo da je riječ o starijem bračnom paru. Oni su, kako također doznajemo, virus 'pokupili' od svoje kćeri, a s obzirom da drugih bliskih kontakata u međuvremenu nisu imali, nema straha od širenja zaraze. Više pročitajte OVDJE.

Predsjednik Republike Zoran Milanović obratio se hrvatskoj javnosti večeras u 19 sati putem televizije. Milanović se obratio javnosti u povodu situacije u kojoj se nalazi Hrvatska zbog pandemije koronavirusa i mjera koje poduzimaju nadležne državne i javne institucije u cilju zaštite hrvatskih građana. Što je sve rekao pročitajte OVDJE.

Liječnici KBC-a Zagreb kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom, a koji su prozvani da su zatajili svoj posjet Austriji, iznijeli su svoju stranu priče u pismu koje su poslali na desetak službenih adresa. Što su napisali u svoju obranu pročitajte OVDJE.

Vlada Borisa Johnsona je počela pripremati hitno zakonodavstvo kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji je u srijedu 18. ožujka porastao na 104, a broj oboljelih na 2.626, od čega je veliki broj u najmnogoljudnijem Londonu. Britanci su dosad inzistirali na razvijanju "imuniteta krda", ali čini se da tu politiku BRZO mijenjaju - više pročitajte OVDJE.

Crni dan u Italiji

U Italiji je srijeda bila najcrnji dan od početka epidemije koronavirusa u toj državi. Prema najnovijim podacima, u protekla 24 sata umrlo je čak 475 ljudi, najviše u jednom danu dosad, dok je broj novozaraženih 4.209, također najviše do sada. Ako Italija prođe kroz još dva slično teška dana, imat će više umrlih nego Kina u kojoj je preminulo 3245 osoba.

Broj zaraženih i umrlih znatno se povećao u još nekoliko država - u Španjolskoj je do sada ukupno zaraženo gotovo 15.000 osoba, a umrlo je njih 638. U Njemačkoj je do sad zaraženo više od 12.300 osoba, a umrlo ih je "samo" 28. U SAD-u je broj zaraženih eksplodirao i sada ih je više od 9450, dok je umrlo 155 osoba. U četvrtak su agencije objavile i da su dva zastupnika u američkom Kongresu zaražena koronavirusom i da su oba u samoizolaciji.

Vrlo je teško stanje u Iranu gdje je do sad zaraženo više od 17.300 osoba, a umrlo ih je 1135, najviše iza Italije i Kine. U Francuskoj je broj zaraženih prešao 9000, dok je umrlo 264 ljudi. Broj zaraženih snažno raste i u Švicarskoj u kojoj ih dosad ima više od 3000.

Zbog svega ovog diljem Europe u izolaciji je više od 200 milijuna ljudi, a opću karantenu su proglasile Italija, Španjolska, Francuska, Belgija...

Bez novih slučajeva u Wuhanu

U kineskom gradu Wuhanu, epicentru epidemije koronavirusa, u srijedu po prvi put od izbijanja epidemije u prosincu prošle godine nije zabilježena niti jedna nova infekcija, dok je u cijeloj Kini zabilježen rekordni broj uvezenih slučajeva zaraze, ponajviše u glavnom gradu Pekingu.

Kontinentalna Kina imala je u srijedu 34 nova potvrđena slučaja zaraze, priopćila je u četvrtak Nacionalna zdravstvena komisija, dok je dan ranije bilo 13 novozaraženih.

Svi novi slučajevi infekcije u kontinentalnoj Kini su uvezeni, što je povećalo pritisak na vlasti da pojačano provjeravaju putnike u ključnim središtima putovanja.

Od 34 uvezene infekcije, u Peking je zabilježen 21 slučaj, što je dnevni rekord za taj grad.

Time je ukupni broj potvrđenih slučajeva zaraze u kontinentalnoj Kini dosegnuo 80.928. Istodobno je broj umrlih porastao za njih osam, na ukupno 3.245.

Južna Koreja izvijestila je, pak, o 152 nova slučaja zaraze, pa je ukupan broj zaraženih dosegnuo 8.565. U prethodna četiri dana broj novozaraženih dnevno je rastao za njih manje od 100.

Kriza na pomolu

Burze diljem svijeta i dalje su u velikom padu, a mnoge se države spremaju na recesiju pa čak i krizu koja je na pomolu. Sve je jasnije da će koronavirus prekinuti najdužu gospodarsku ekspanziju u SAD-u jer su u naporima da se spriječi širenje virusa paralizirani brojni poslovni sektori, pa mnogi analitičari smatraju da je najveće svjetsko gospodarstvo već uronilo u recesiju.

Zbog toga je Trump odlučio sinoć da će u ekonomiju upumpati bilijun dolara pomoći. Njemačka je najavila slične mjere, a tako i Španjolska, Poljska, Italija, Kina, Francuska...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:37