TRAŽI SE OSTAVKA

'PA ON JE IMAO I DOBRIH STRANA, GRADIO JE CESTE I MOSTOVE...' Nepopravljivi Tajani se ponovno mora ispričavati, ovaj put zbog izjava o Mussoliniju

 
Antonio Tajani
 Lisi Niesner / REUTERS

Slično kao i prije nekoliko tjedana kada se morao ispričati onima koje je mogla uvrijediti njegova izjava o "talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji", predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani jučer se našao u situaciji da se ponovno mora ispričati i objasniti da je on zapravo dokazani antifašist.

Povod su izjave koje su prenesene iz talijanskih medija o tome da je diktator Benito Mussolini imao i dobre strane jer je gradio ceste i mostove. Mnogi su to doživjeli kao relativizaciju ili čak negiranje prave prirode fašizma. Neki su išli tako daleko da su zatražili Tajanijevu ostavku s mjesta predsjednika Europskog parlamenta.

Prvi je reagirao Udo Bullmann, šef skupine Europskih socijalista u Europskom parlamentu. "Nevjerojatan Tajanijev citat o Mussoliniju. Kako može predsjednik Europskog parlamenta propustiti priznati pravu prirodu fašizma? Treba nam brzo pojašnjenje", napisao je Bullmann na Twitteru. Zastupnica irskog Sinn Féina, Lynn Boylan, napisala je: "Mussolini je vjerojatno odgovoran za više od 430 tisuća ubijenih, ali pogledajte njegove ceste i mostove! Ozbiljno, je li ovo predsjednik Parlamenta EU?"

Skupina Ujedinjene europske ljevice/Nordijske zelene ljevice GUE/NGL zatražila je Tajanijevu ostavku.

"Tajanijeve izjave su užasne i potpuno neprihvatljive. Kako netko tko predstavlja glavnu demokratsku instituciju EU može koristiti iste stare slogane koje fašisti i ekstremna desnica koriste od kraja rata za opravdavanje Mussolinijeva režima. GUE/NGL traži hitnu ostavku Tajanija. Europa se trenutačno suočava s teškom borbom protiv krajnje desnice i otvoreno neofašističkim organizacijama. Ovaj Parlament ne može predstavljati predsjednik koji tolerira i pokretača fašizma", navedeno je u priopćenju te skupine Europskog parlamenta.

Tajani se jučer poslijepodne ispričao, rekavši da nije htio ni na koji način pravdati antidemokratski i totalitarni režim.

"Kao uvjereni antifašist, ispričavam se svima onima koje je moglo uvrijediti ono što sam rekao, što ni na koji način nije namjera za pravdanje ili relativizaciju jednog antidemokratskog i totalitarnog režima. Duboko me žalosti što, bez obzira na moju osobnu i političku povijest, neki mogu osjećati da bih ja mogao odlučiti biti blag prema fašizmu. Uvijek sam bio cijelim srcem antifašist. Uvijek sam naglašavao da su Mussolini i fašizam bili najcrnja poglavlja prošlog stoljeća, bez ikakve zadrške. Uvijek sam se borio protiv svakog oblika diktature ili totalitarizma. Kao što sam odlučno rekao prošlog listopada na plenarnom zasjedanju, Europa je izgrađena na porazu fašizma i najveći je bedem prema bilo kojem obliku totalitarizma", napisao je Tajani u svom priopćenju za medije.

U Europskoj komisiji nisu htjeli komentirati Tajanijeve izjave jer je riječ o čelniku jedne druge institucije EU, samo su uputili novinare na Europski parlament čiji je Tajani predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:30