ŽESTOKE REAKCIJE

'PA TO BI BILA ANEKSIJA NAŠEG TERITORIJA!' Britance zaprepastila ideja Bruxellesa o statusu Sjeverne Irske nakon Brexita

Britanska premijerka Theresa May
 Reuters

Europska unija gubi strpljenje u pregovorima s Ujedinjenim Kraljevstvom o Brexitu i upozorava da vrijeme prebrzo curi, a od Londona još nema jasnih stajališta o tome što želi i kako točno vidi buduće odnose nakon povlačenja iz Unije.

Europska komisija je jučer usvojila i objavila nacrt sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, što bi trebalo poslužiti i kao upozorenje Londonu da i oni ubrzaju jer je do datuma kada UK formalno više neće biti članica Unije ostalo još samo 13 mjeseci.

Na to je jučer u Bruxellesu upozorio i Michel Barnier, glavni pregovarač EU za Brexit, koji je još jednom poručio da nitko u EU ne može pristati na to da se Londonu dopusti da bira po želji kad je riječ o uređenju budućih odnosa. Barnier je istaknuo da prijelazno razdoblje, oko kojega su se u načelu dogovorili, nije zajamčeno ako se ne dogovore o uvjetima razlaza. Izjavio je kako mu se čini da bi London htio da to prijelazno razdoblje traje neograničeno, a to nije moguće.

No, najveći problem u nacrtu koji je objavila Europska komisija, a koji je poslan u proceduru u Europski parlament i Vijeće, jest onaj koji govori o nužnosti zadržavanja Sjeverne Irske u carinskoj uniji s Republikom Irskom kako bi se na tom otoku izbjegla tvrda granica između sjevera i juga te tako održao irski mirovni sporazum.

“Teritorij Sjeverne Irske, isključujući teritorijalne vode Ujedinjenog Kraljevstva, smatrat će se dijelom carinskog područja EU”, navedeno je u nacrtu sporazuma. Glavni europski pregovarač Michel Barnier rekao je da je moguće i drukčije rješenje ako Velika Britanija predloži nešto bolje.

- Ovo ne bi trebalo biti iznenađenje za Veliku Britaniju. Svakodnevni život uz granicu na irskom otoku treba nastaviti kao i dosad - izjavio je Barnier.

Krši prava kraljevstva

No, to je u Britaniji shvaćeno ravno aneksiji Sjeverne Irske i kršenju teritorijalne cjelovitosti Britanije. Britanska premijerka Theresa May je odmah, nekoliko minuta nakon konferencije za novinare Michela Barniera, odbacila taj nacrt i poručila kako ne postoji britanski premijer koji bi na to pristao.

- Ako se bude primijenio, nacrt pravnog teksta koji je objavila Komisija kršit će zajedničko tržište Ujedinjenog Kraljevstva i ugroziti ustavni integritet UK kroz stvaranje carinske i regulativne granice na Irskome moru. Niti jedan britanski premijer ne bi nikad na to mogao pristati - izjavila je May.

Rezervno rješenje

U Europskoj komisiji kažu da je riječ o rezervnom rješenju iz zajedničkog izvješća s Londonom iz prosinca, koje će se primijeniti ako se ne postigne dogovor o drugim rješenjima. A poželjno rješenje bilo bi da cijela Velika Britanija ostane u carinskoj uniji s Europskom unijom. “Taj nacrt protokola ni na koji način ne utječe na rasprave o drugim dvjema opcijama. U skladu s Komisijinom politikom transparentnosti, nacrt sporazuma o povlačenju objavljen je na internetu. Komisija je taj nacrt predstavila sada kako bi ponajprije imala vremena za savjetovanje s državama članicama i Europskim parlamentom, a zatim i za pregovore s Ujedinjenim Kraljevstvom. S obzirom na to da se sporazum o povlačenju mora prihvatiti i ratificirati prije povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva, važno je ostaviti dovoljno vremena za pregovore”, navodi u priopćenju Europska komisija.

- Sporazum o povlačenju Britanije iz EU se sastoji od šest dijelova, uključujući uvodne odredbe, prava građana i ostala pitanja povezana s povlačenjem, kao što su roba koja je stavljena na tržište prije povlačenja, financijska nagodba, prijelazna rješenja i institucionalne odredbe te protokol o Irskoj/Sjevernoj Irskoj - priopćila je Komisija.

Sporazumom od Velikog petka 1998. godine ukinute su granične kontrole, čime je granica između Velike Britanije i Republike Irske postala praktički nevidljiva. To je bez problema funkcioniralo s obzirom na to da su i Velika Britanija i Republika Irska bile članice EU, dakle i dio jedinstvenog europskog tržišta i carinske unije. No, problem će nastati kad se jedna strana odluči za izlazak, a prije toga nije dogovoren režim granice za ubuduće. Taj je sporazum prekinuo rat u Sjevernoj Irskoj.

To nije provokacija

Prije nego što bude proslijeđen Londonu radi pregovora, nacrt teksta bit će upućen na razmatranje Koordinacijskoj skupini Europskog parlamenta za Brexit i Vijeću.

- Ne pokušavam nikoga provocirati. Poznajem institucionalni i ustavni poredak Velike Britanije i svi ga moramo poštovati. Pokušavamo na praktičan i pragmatičan način u sklopu zakona pronaći rješenje - rekao je pregovarač Michel Barnier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:10