BUDUĆNOST ZAPADNOG BALKANA

Pahor najavio summit čelnika regije u organizaciji Slovenije, Hrvatske i Makedonije

 
Borut Pahor
 Profimedia, Eyevine

Slovenski predsjednik Borut Pahor u ponedjeljak je za posjeta Bugarskoj, koja do sredine godine predsjeda Europskom unijom, u razgovoru s kolegom Rumenom Radevom najavio skorašnji summit čelnika država jugoistočne Europe u formatu Brdo-Brijuni.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora u Sofiji Radev je kazao da su Bugarska i Slovenija dvije stabilne države na rubu nemirne regije.

Obje se države zalažu za to da zapadni Balkan ostane miran i siguran dio Europe, kako bi se cijela regija razvijala, a države na tom području mogle riješiti otvorena pitanja koja imaju čime će i dalje imati otvorena vrata za ulazak u EU i NATO savez, rekao je Pahor.

Kako su javili slovenski mediji, Pahor je pozdravio skorašnji summit o budućnosti država zapadnog Balkana koji će se održati u Bugarskoj prije kraja njezina polugodišnjeg predsjedanja EU, ali je najavio i summit čelnika država iz jugoistočne Europe koji se prije toga trebao odražti u Skopju, vjerojatno u travnju.

Kako je objavila Slovenska tiskovna agencija STA, Pahor je kazao da će Hrvatska i Slovenija kao inicijatorice procesa Brdo-Brijuni za manje od mjesec dana zajedno s Makedonijom organizirati takav skup u Skopju.

To će biti "jedan od važnijih" sastanaka koji su do sada ostvareni u sklopu inicijative Brdo-Brijuni koju su prije više godina potaknule Slovenija i Hrvatska u svrhu gospodarske i političke stabilizacije regije na putu država koje još nisu ušle u EU prema punopravnom članstvu i uspostavi dobrih odnosa.

Pahor je u Bugarskoj sa domaćinima razmijenio i iskustva koja se tiču sigurnosti obiju država, te je rekao da se Europa i svijet susreću s novim sigurnosnim izazovima, zbog čega su osim ekonomskih investicija potrebna i nova ulaganja u području sigurnosti.

O odnosima država na Balkanu, jačanju povjerenja i sigurnosti te o predviđenom summitu država regije u Skopju koji bi se mogao dogoditi krajem travnja Pahor je govorio i u prigodi trodnevnog posjeta Kosovu polovicom veljače. Tada je istaknuo potrebu dijaloga i rješavanja međusobnih otvorenih pitanja u svjetlu nove strategije Europske komisije, prema kojoj otvorene sporove treba riješiti prije ulaska u EU.

Najavljujući tada nakon susreta s Ramushem Haradinajem planirani summit u Skopju, Pahor je u Prištini kazao da će to biti prilika za pomoć Makedoniji i Grčkoj u traženju bilateralnog dogovora glede imena Makedonije, a to je pitanje bilo glavna kočnica za otpočinjanje pregovora Makedonije s EU o članstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:52