FORMIRANJE VLASTI U SLOVENIJI

PAHOR 'Nove konzultacije sa strankama o novoj vladi bit će 24. i 25. veljače'

Borut Pahor
 Goran Mehkek / CROPIX

Slovenski predsjednik Borut Pahor potvrdio je u petak da će nove konzultacije s političkim strankama o mogućem novom mandataru, nakon što je vlada Marjana Šareca krajem siječnja podnijela ostavku, održati 24. i 25. veljače.

Kako je objavio njegov ured, Pahor, do održavanja novog kruga konzultacija, strankama u parlamentu želi dati potrebno vrijeme za međusobne razgovore, kako bi onda sam mogao odlučiti imaju li parlamentarnu većinu.

Razgovori o mogućoj koaliciji za novu parlamentarnu većinu i vladu koju vode Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, Stranka modernog centra (SMC) Zdravka Počivalšeka, demokršćanska Nova Slovenija (NSI) Mateja Tonina i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Aleksandre Pivec koji su se vodili proteklih dana još nisu završeni iako je Janša, kao potencijalni mandatar za sastav nove vlade, u četvrtak izrazio blagi optimizam da će do uvjeta za sastav nove prijelazne vlade ipak doći.

Kao prenose slovenski mediji, vjeruje se da je Pahor skloniji da se politička kriza nastala ostavkom Šareca i njegove vlade završi stvaranjem nove vladajuće većine bez novih prijevremenih izbora, ali pri tome smatra da bi takva vlada trebala imati uvjerljivu većinu kako bi bila stabilna i spremna za reformske poteze koji su do sada izostali.

Pahor u jednomjesečnom roku koji istječe 28. veljače treba odlučiti hoće li predložiti mandatara nove vlade ako mu stranke pruže dokaze da će vlada u parlamentu biti potvrđena.

Ako se za to predsjednik države ne odluči, onda dolazi do dvotjedne procedure u kojoj u tri pokušaja parlament može izabrati mandatara nove vlade kojega predlože stranke ili parlamentarni klubovi, a ako ni ta tri pokušaja ne uspiju, Pahor mora raspisati nove parlamentarne izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:41