DVODNEVNI POSJET

Pahor u Sarajevu o europerspektivi zapadnog Balkana i sastanku Brdo-Brijuni

Borut Pahor s Bakirom Izetbegovićem
 Twitter, Borut Pahor

Dvodnevni posjet slovenskog predsjednika Boruta Pahora BiH, koji je u četvrtak razgovarao s članovima Predsjedništva BiH, potvrdio je tradicionalno dobre odnose Ljubljane i Sarajeva, a Pahor je zajamčio da će njegova država i dalje podržavati euroatlantske integracijske procese u regiji, objavio je u priopćenju za javnost ured slovenskog predsjednika.

Slovenija aktivno podupire euroatlantski proces širenja te očuvanja konstantne dinamike tog procesa, kazao je Pahor nakon razgovora s Izetbegovićem, Čovićem i Ivanićem, dodavši da je to u strateškom interesu Slovenije i u skladu s njenom vanjskom politikom.

Predsjednik Predsjedništva BiH Izetbegović posebno se zahvalio Pahoru za potporu na putu prema EU i zamolio da se ona nastavi, dok su svi članovi Predsjedništva istaknuli važnost procesa Brdo-Brijuni za stabilizaciju regije.

Kako je objavila Slovenska tiskovna agencija STA, Pahor je u Sarajevu potvrdio da će o perspektivama i problemima regije biti riječi i na sastanku na vrhu zemalja članica te inicijative, koji se u petak održava u Skopju.

Dolazak na taj skup potvrdili su predsjednici svih država uključenih u inicijativu Brdo-Brijuni, a na susret će doći i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te bugarski premijer Bojko Borisov, navodi slovenska agencija.

Taj će se regionalni sastanak održati samo tri tjedna prije sastanka na vrhu EU-zapadni Balkan, koji će biti za tri tjedna u Sofiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:33