PREDSJEDNIK SLOVENIJE

PAHOR ZA PRVI SLUŽBENI POSJET DRUGOG MANDATA IZABRAO BRUXELLES U Belgiji će razgovarati i o odnosima s Hrvatskom vezano za provedbu arbitraže

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.01.2018. u 19:26

Current President and presidential candidate Borut Pahor casts his ballot at a polling station during the second round of the presidential election in Sempeter pri Novi Gorici, Slovenia November 12, 2017. REUTERS/Srdjan Zivulovic - RC1DB6363B00
REUTERS

Slovenski predsjednik Borut Pahor posjetit će početkom idućeg tjedna Bruxelles, što je njegov prvi službeni posjet inozemstvu na početku njegova drugog mandata, te se tom prigodom sastati s čelnicima EU-a i NATO saveza, potvrdio je u srijedu Ured slovenskog predsjednika.

Pahor bi se u ponedjeljak trebao sastati s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, a u utorak s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Posjet Bruxellesu odlična je prilika za nastavak dijaloga o aktualnim međunarodnim, europskim i regionalnim pitanjima na najvišoj političkoj razini, naveo je ured slovenskog predsjedNika najavljujući posjet.

Kako prenose slovenski mediji, Pahor će sa sugovornicima raspravljati o ulozi Slovenije u Europskoj uniji i NATO savezu, te budućnosti obiju organizacija, zatim o ulozi Slovenije u jugoistočnoj Europi i odnosima s Hrvatskom vezano za provedbu arbitražne odluke.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu za agenciju STA kako očekuje da će se Europska komisija jače angažirati da uvjeri Hrvatsku da arbitražnu odluku treba provesti.

Komisija ima instrumente da državu članicu primora na postupanje u skladu s međunarodnim pravom, kazao je šef slovenske diplomacije te pozvao Komisiju da "što prije donese određene mjere protiv Hrvatske", prenijela je slovenska agencija.

Izdvajamo