OPASNO PUTOVANJE

PAKAO U JEDNOJ OD NAJLJEPŠIH DRŽAVA SVIJETA Ako ste se mislili zaputiti na Maldive na odmor iz snova, morate znati mračnu stranu ovog otoka...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.08.2017. u 14:22

, Image: 340504303, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

 

Maldivi su jedna od najpoželjnijih svjetskih destinacija. Ova otočna država u Indijskom oceanu, poznata po svojoj čudesnoj prirodi, privlači više od milijun turista svake godine. Zbog tirkiznog mora, bijelog pijeska, palmi i gostoljubivih domaćina, Maldivi su stekli epitet raja na zemlji.

No ovog je tjedna država privukla pozornost zbog loših odluka svoje vlade. Naime, ovog tjedna na otoku bi trebala biti izvršena prva egzekucija nakon gotovo 60 godina. Vlada želi poslati tri muškarca na vješanje kako bi odvratila pažnju od trenutačne političke krize, a ako se smaknuće sprovede Maldivi će prekršiti svoje obveze u sklopu međunarodnog prava.

Ozbiljna pitanja povlače se zbog procedura zbog kojih su ovi muškarci osuđeni na smrtnu kaznu. Jedan od njih, Hussain Humaam Ahmed, osuđen je zbog ubojstva na temelju očigledno izvučenog priznanja koje je kasnije povukao.

Ovi slučajevi privukli su pažnju i Ujedinjenih naroda, a Odbor za ljudska prava prošle je godine pozvao vladu da odgodi smaknuće dok se ne razmotri njegova žalba.

Prošlog je mjeseca UN poslao sličan zahtjev za drugu dvojicu muškaraca, Ahmeda Murratha i Mohammeda Nabeela, također osuđenih zbog ubojstva.

Na Maldivima su ljudska prava sve ugroženija. Naime, desetljećima je ova država bila uzor drugima u regiji kada je odlučila zabraniti okrutne i nepovratne kazne. Danas, kada je većina zemalja ukinula smrtnu presudu, Maldivi kreću u potpuno krivom smjeru.

Koristeći izgovor najokorjelijih država na svijetu koje još uvijek provode smrtne kazne, vlada na Maldivima ističe kako su egzekucije nužne kako bi spriječili zločine. No za takve tvrdnje nema dokaza. Ni jedna država nije postala sigurnija tako što je lišila te ljude života.

Pravi razlog za smaknuće prošlog je tjedna iznjedrio u tamošnjem parlamentu. Oporba je namjeravala smijeniti šefa parlamenta, no četiri zastupnika su potom 'diskvalificirana', a glasovanje je otkazano. Nekoliko dana kasnije, kada su došli u zgradu parlamenta, bili su zaustavljeni na ulaznim vratima. Okružili su ih vojnici, obrušili se na njih i posprejali ih suzavcem.

Ovakve represivne mjere postale su u posljednje vrijeme dobro poznate stanovnicima Maldiva. Protekle godine vlast se pozvala na protuterorističko zakonodavstvo kako bi ušutkala kritike upućene vladi. Članovi opozicije su završili na dug period iza rešetaka, a sudilo im se vrlo nepravedno.

Uveden je drakonski akt o slobodi govora, što je građane i novinare dovodi u izrazito nepovoljan položaj jer se zbog krive riječi može završiti u zatvoru i do šest mjeseci, a kazne su i do milijun kuna.

Istovremeno, vlada je izmijenila zakone, što sada olakšava izvođenje smrtnih kazni. Postavljeni su vremenski rokovi za žalbe, a predsjedniku su oduzete ovlasti za pomilovanje u slučajevima planiranog ubojstva.

Trenutno 20 ljudi čeka smrtnu kaznu, a najmanje petero ih je osuđeno zbog zločina koji su počinili dok su bili mlađi od 18 godina.

Maldivi se zasad odupiru međunarodnom pritisku, no velika šteta će im biti nanesena ukoliko se ova smaknuća ostvare. Velika Britanija već upozorava svoje građane na opasnost putovanja na Maldive, piše Independent. Ukoliko se ogluše na upozorenja, Maldivi bi uskoro mogli postati poznatiji po svojoj okrutnosti nego po prirodnim ljepotama.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo