UKIDANJE AUTONOMIJE

PAKISTAN OŠTRO REAGIRAO NA ODLUKU INDIJE O KAŠMIRU 'Igraju opasnu igru koja će imati ozbiljne posljedice na regionalni mir i stabilnost'

 
Protest u New Delhiju protiv vladine odluke o Kašmiru
 Danish Siddiqui / REUTERS

Pakistan je u ponedjeljak nazvao "nezakonitom" najavu Indije da će ukinuti ustavnu autonomiju indijskog dijela Kašmira gdje traje separatistička pobuna i na koji Islamabad polaže pravo te upozorio New Delhi da "igra opasnu igru".

"Pakistan oštro osuđuje i odbacuje plan" koji je New Delhi objavio u ponedjeljak, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

"Nikakva jednostrana mjera indijske vlade ne može izmijeniti taj status (...) Pakistan će kao strana u međunarodnom sporu učiniti sve što je u njegovoj moći da uzvrati na te nezakonite mjere", dodaje se.

Ministar vanjskih poslova upozorio je da "Indija igra opasnu igru koja će imati ozbiljne posljedice na regionalni mir i stabilnost".

Hinduistička indijska vlada u ponedjeljak je objavila da ukida ustavnu autonomiju indijskog Kašmira, što je škakljiva odluka koja ide za tim da to pobunjeno područje, koje Pakistan prisvaja, stavi pod izravniju vlast New Delhija.

I Indija i Pakistan polažu pravo na većinski muslimanski Kašmir. Na tom su planinskom području dvije susjedne zemlje vodile tri rata nakon završetka britanske vlasti i njegove podjele 1947. između dviju nuklearnih sila.

People celebrate after the government scrapped the special status of Kashmir, in Ahmedabad, India, August 5, 2019. REUTERS/Amit Dave
Amit Dave / REUTERS

U indijskom Kašmiru od 1989. traje separatistička pobuna u kojoj je izginulo više od 70.000 ljudi, uglavnom civila. New Delhi optužuje susjednu zemlju da tajno podupire naoružane skupine u dolini Srinagaru, što Pakistan niječe.

Članak 370, koji Kašmiru daje veću autonomiju nego drugim saveznim državama, osjetljivo je pitanje jer je na temelju njega Kašmir priključen Indiji nakon podjele 1947.

Odluku hinduističke vlade u parlamentu je objavio ministar unutarnjih poslova Amit Shah izazvavši žestoke reakcije oporbe.

Radi se o najdalekosežnijoj odluci o tom spornom području u posljednjih nekoliko desetljeća koja bi mogla bi izazvati velike nemire i sukobe.

Članak 370 omogućuje Kašmiru vlastiti ustav i zastavu te autonomiju u svim pitanjima osim vanjske politike, obrane i komunikacija.

Bivši šef te države Mehbooba Mufti na Twitteru je rekao da je Indija de facto postala okupacijska sila.

People hold a cut-out of India's Prime Minister Narendra Modi as they celebrate after the government scrapped the special status of Kashmir, in Ahmedabad, India, August 5, 2019. REUTERS/Amit Dave
Amit Dave / REUTERS

U indijskom dijelu Kašmira u ponedjeljak nije bilo telefonskih i internetskih veza, a oporbeni čelnici su stavljeni u kućni pritvor.

Vlasti su u ponedjeljak rano ujutro objavile da uvode ograničenja na javna okupljanja i da zatvaraju sve obrazovne ustanove u glavnom gradu Šrinagaru.

Kasnije u ponedjeljak hitno se sastaje vlada premijera Narendre Modija, a mediji najavljuju i izvanrednu sjednicu parlamenta.

Napetosti u Kašmiru porasle su u petak kada su lokalni indijski političari upozorili na moguće napade militanata iz Pakistana.

Pakistan je te optužbe odbacio, ali su tijekom vikenda tisuće indijskih turista, hodošasnika i radnika panično pobjegli iz tog područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:49