KRIZA NA ISTOKU

PAKISTANSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA 'Voljni smo vratiti uhićenog indijskog pilota ako će to pridonijeti smirivanju napetosti s Indijom'

 
Pakistanski ministar vanjskih poslova Šah Mahmud Kureši
 Mohammad Ismail / REUTERS

Pakistan je spreman vratiti indijskog pilota srušenog i uhićenog ovaj tjedan ako bi to ublažilo krizu sa susjedom, rekao je ministar vanjskih poslova Šah Mahmud Kureši za pakistansku televizijsku postaju Geo Tv u četvrtak.

"Voljni smo vratiti uhićenog indijskog pilota ako će to voditi smirivanju", rekao je.

Također je rekao kako se očekuje da saudijski ministar vanjskih poslova dođe u Pakistan s posebnom porukom prijestolonasljednika Mohameda Bin Salmana, koji je posjetio i Pakistan i Indiju ranije ovog mjeseca.

Pakistanska vojska u srijedu ujutro priopćila je da je srušila dva indijska zrakoplova unutar zračnog prostora svoje zemlje kao odgovor na zračni napad indijskog ratnog zrakoplovstva unutar Pakistana u utorak, prvi puta od rata 1971. godine.

"Obje su zemlje naredile zračne napade tijekom posljednja dva dana, a kopnene snage razmjenjivale su vatru na više od deset lokacija.

Indija je u utorak izvela zračni udar u Pakistanu uperen, kako tvrdi, protiv islamističke skupine Džaiš-e-Mohamed (JeM), što je dodatno zategnulo odnose dviju nuklearnih sila zbog Kašmira oko kojeg se spore.

Napetost je počela rasti nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojemu je 14. veljače poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga za koji je odgovornost preuzelo JeM, baziran u Pakistanu, no rizik od sukoba je dramatično porastao nakon indijskog osvetničkog napada u utorak, na, kako tvrdi New Delhi, "islamističku bazu za obuku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:13