POMILOVANJE

PAKISTANSKI SUD OSLOBODIO UBOJICU NOVINARA DANIELA PEARLA Sheikh je bio mozak operacije i bio je osuđen na smrt

Ahmed Omar Saeed Sheikh
 AFP

Pakistanski sud u četvrtak je povukao smrtnu presudu muškarcu koji je 2002. organizirao otmicu i ubojstvo Daniela Pearla, novinara Wall Street Journala, te je oslobodila trojicu njegovih suučesnika.

Sva četvorica osuđeni su za otmicu i ubojstvo Pearla. Mozak operacije bio je britanski državljanin Ahmed Omar Saeed Sheikh koji je 2002. osuđen na smrt zbog organizacije tog zločina. U zatvoru je proveo 18 mjeseci, čekajući odluku o svojoj žalbi.

Tada 38-godišnji Pearl istraživao je islamističke militante u Karachiju nakon terorističkih napada 9. rujna 2001. na Sjedinjene Države. Otet je u siječnju 2002., a njegov slučaj postao je tema svjetskih medija nakon što je u javnost puštena snimka njegova obezglavljenja, tjedan dana nakon otmice.

„Tužitelji dosad nisu donijeli nikakve dokaze koji bi povezali optužene s ubojstvom Pearla, pa su stoga svi oslobođeni optužbe za ubojstvo“, odlučio je dvočlani visoki sud.

Trojica su oslobođena, a Sheikh je dobio sedam godina zbog otmice, no očekuje se da će uskoro biti oslobođen zbog vremena koje je proveo u pritvoru.

Američki list WSJ objavio je priopćenje u kojem navodi da će "nastaviti tražiti pravdu" za Daniela Pearla.

Novinarska udruga CPJ (Committee to Protect Journalists) sa sjedištem u New Yorku "duboko je razočarana" odlukom o oslobađanju četvorice te je pozvala tužiteljstvo da pondnese žalbu, prenosi agencija AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:37