UJEDINJENI NARODI

PALESTINA POSTALA ČLANICA JOŠ DVIJU UN-ovih AGENCIJA Palestinci u UN-u imaju status promatrača od 2012. i članovi su više od 50 organizacija

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.05.2018. u 18:43

(171221) -- UNITED NATIONS, Dec. 21, 2017 () -- Photo taken on Dec. 21, 2017 shows the voting of a United Nations General Assembly resolution on the status of Jerusalem during a rare emergency special session at the UN headquarters in New York. The General Assembly on Thursday adopted a resolution on the status of Jerusalem that will make U.S. President Donald Trump's decision to recognize Jerusalem as the Israeli capital have no legal effect., Image: 358420393, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS excluding China - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@photoshot.com London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Madrid: +34 91 533 4289, Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPPA News
Profimedia, UPPA News

Displej s glasovima država

Palestina, član UNESCO-a od 2011. na veliku žalost Sjedinjenih Država, pridružila se još dvjema UN-ovim agencijama, rekao je u srijedu u Vijeću sigurnosti UN-ov koordinator za Bliski istok Nikolaj Mladenov.

"Dana 15. svibnja Palestina se pridružila UN-ovoj Konferenciji za trgovinu i razvoj (UNCTAD)" i "UN-ovoj Organizaciji za industrijski razvoj (UNIDO)", rekao je na mjesečnom zasjedanju Vijeća sigurnosti o Bliskom istoku.

Nikolaj Mladenov je usto podsjetio da je Palestina član Konvencije o zabrani kemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u Den Haagu. Ta je agencija u srijedu u Nizozemskoj objavila priopćenje u kojemu kaže da je Palestina njezina "193. potpisnica".

UNCTAD, sa sjedištem u Ženevi, stalno je tijelo UN-ove Opće skupštine a bavi se uključivanjem zemalja u razvoju u svjetsko gospodarstvo. To međuvladino tijelo potiče dijalog i pregovore te pruža savjete u vezi s razvojnim pitanjima.

UNIDO, kojemu je sjedište u Beču, specijalizirana je UN-ova agencija za promicanje industrijskog razvoja radi smanjenja siromaštva i promicanje održivog razvoja na međunarodnoj razini.

Palestinci u UN-u imaju status promatrača od 2012. i već su postali članovi više od 50 međunarodnih organizacija i ugovora, navodi palestinsko ministarstvo vanjskih poslova. Među njima su Međunarodni kazneni sud (ICC) i UNESCO.

U rujnu su dobili status punopravnog člana Interpola, organizacije za međunarodnu policijsku suradnju.

Mladenov je u svom istupu neizravno kritizirao dvije zemlje - Gvatemalu i Paragvaj - koje su nedavno preselile svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, nakon odluke Donalda Trumpa koja je razbjesnila arapski svijet i većinu američkih saveznika u Europi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo