POLICIJA IH UHITILA

PALI U AKCIJI 'PERO' Zastupnik u parlamentu Federacije BiH i policijski dužnosnik masovno krivotvorili diplome

Ilustracija
 Dado Ruvic / REUTERS

Zastupnik u parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i jedan policijski dužnosnik uhićeni su u ponedjeljak pod sumnjom da su bili dio lanca koji je u BiH organizirao nezakoniti rad dvije škole za obrazovanje odraslih i izdavanje stotina fiktivnih diploma, potvrdilo je tužiteljstvo Unsko-sanske županije.

U nastavku akcije koja se vodi pod kodnim nazivom "Pero", započete sredinom studenog, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su još četrnaest osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, zloporabu položaja i primanje mita odnosno trgovinu utjecajem te pranje novca.

Glasnogovornica županijskog tužiteljstva u Bihaću Marijana Čavkić kazala je kako su oni privedeni radi kaznene obrade, a nakon toga će istragu nastaviti tužitelj.

Ona nije potvrdila identitet uhićenih, no lokalni su mediji izvijestili kako su među njima zastupnik u skupštini Unsko-sanske županije i ujedno zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH Rasim Pajić iz Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) te šef odjela za borbu protiv droga u županijskom ministarstvu unutarnjih poslova Alaga Čaušević.

Ostali uhićeni su zaposlenici privatnih obrazovnih ustanova "Vita Plus" i "Visoka međunarodna škola", čije je sjedište u Cazinu.

Do sada je uhićeno ili ispitano više od 70 osoba koje su povezane s tim ustanovama, a sumnjiči ih se da su bili dio mreže koja je izdavala diplome o stručnoj spremi kroz fiktivni obrazovni proces.

Pretpostavlja se kako je na taj način izdano na stotine diploma osobama koje nisu stekle nikakve stručne kvalifikacije.

Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanske županije privremeno je zabranilo rad "Visokoj međunarodnoj školi" Centru za obrazovanje odraslih "Vita Plus".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:30