ZAKON O IMIGRACIJI

Palin u Phoenixu: Svi smo mi sada Arizonci

Palin i guvernerka Brewer tvrde da je Arizona puna krijumčara droge i trgovaca ljudima
 AP

PHOENIX - Bivša republikanska kandidatkinja za američku potpredsjednicu i konzervativna ikona Sarah Palin dala je potporu saveznoj državi Arizoni i njezinom kontroverznom zakonu o imigraciji koji su mnogi u SAD-u proglasili rasističkim, te rekla da je ta država morala donijeti taj zakon jer predsjednik Barack Obama ne radi svoj posao.

Zajednička konferencija

Palin se jučer pojavila u Phoenixu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s guvernerkom Jan Brewer, regirajući tako na zahtjeve iz raznih dijelova SAD-a za ekonomskim bojkotom Arizone zbog zakona koji će rasno profilirati njezine građane.

Prema njemu, policija je obavezna ispitati svaku osobu o njezinom imigracijskom statusu ako postoji “opravdana sumnja” da je ta osoba u državi ilegalno.

Kako kažu kritičari zakona, među kojima je i Bijela kuća, jasno je da će se na udaru policije najviše naći Latinoamerikanci. Međutim, Palin je rekla da je taj zakon bio neophodan.

- Vrijeme je da svi Amerikanci ustanu i kažu: ‘Svi smo mi sada Arizonci’. I da jedinstveni poručimo predsjedniku Obami da radi svoj posao i osigura naše granice - rekla je Palin te dodala da se vjerojatno mnogi pitaju zašto policija nije takve stvari radila i prije.

‘Djevojke, pobunite se’

Guvernerka Brewer, koja pokušava učiniti sve da spasi svoju državu od bojkota koji bi mogao uništiti njezinu turističku industriju, rekla je kako tiskovna konferencija ima za cilj objasniti Americi u kakvoj se krizi Arizona nalazi, te da je cilj zakona bio boriti se protiv krijumčara droge i trgovaca ljudima koji su, tvrdi republikanka, napučili Arizonu.

Brewer je ponovila kako zakon ne profilira rasno građane, a na takve kritike iz Bijele kuće odgovorila je da je Obama taj koji dijeli ljude po rasi i to za svoje osobne političke interese.

Bojkot Arizone je već na snazi, a Palin je nedavno prosvjedovala zbog odluke jedne srednje škole iz predgrađa Chicaga da ne pošalju svoj košarkaški ženski tim na natjecanje u Arizonu.

Bivša guvernerka Aljaske rekla je da je odluka uprave škole sramotna i poručila djevojama iz košarkaškog tima da preuzmu stvar u svoje ruke i same organiziraju putovanje u Phoenix.

- Djevojke, ako morate, pobunite se i otputujte u Arizonu - poručila je Palin srednjoškolkama iz Chicaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:46