PITANJE LJUDSKIH SLOBODA

'PANDEMIJA JE TEST ZA DEMOKRACIJU' Restrikcije izazivaju i kontroverze: 'Ovo ne smije biti alibi da država trajno kontrolira građane i suzbija prava'

 
 Ina FASSBENDER / AFP

Savezna kancelarka Angela Merkel i sama je u kućnoj karanteni - u nedjelju navečer je potvrđeno da je liječnik, koji joj je u petak dao cjepivo protiv pneumokoka, pozitivan na koronavirus. Prije toga je Merkel na konferenciji za medije objavila mjere koje su ovog ponedjeljka stupile na snagu u Njemačkoj, ne računajući Bavarsku, Sasku i Saarland, koje su ranije uvele još strože mjere.

Ideja je, kako su se dogovorili pokrajinski premijeri, da se umjesto zabrane kretanja uvede zabrana kontakta. Tako je od sad u javnom prostoru dozvoljeno kretati se iz bilo kojeg razloga, ali samo pojedinačno, s članovima obitelji iz istog kućanstva ili s jednom osobom koja nije iz istoga kućanstva. I dalje je dozvoljena šetnja, trčanje ili vožnja bicikla.

Kućni posjeti su i dalje dozvoljeni, osim okupljanja velikog broja ljudi na kućnim zabavama.

Nakon što su već ranije zatvoreni kafići, barovi, klubovi, sad se zatvaraju i restorani. Ostaje dozvoljeno uzimanje hrane u brzim restoranima za konzumaciju kod kuće, kao i isporuka hrane. Zatvaraju se uslužne djelatnosti za njegu tijela poput frizerskih salona, kao i saloni za masažu ili tetoviranje. Mjere će biti na snazi najmanje dva tjedna, piše Deutsche Welle.

- Vlada još uvijek izbjegava zlokobnu sintagmu 'zabrana kretanja' jer to miriše na izvanredno stanje i oduzimanje slobode. Zabrana kontakta je skoro isto, ali zvuči mekše - piše list Volksstimme iz Magdeburga. "Ali državno naređena nesloboda služi tome da vratimo slobodu koja nam je prije samo nekoliko dana djelovala po sebi razumljiva, poput sunca i kiše".

List Rheinpfalz nasuprot tome piše da je izbjegnut zbunjujući izraz "zabrana kretanja" jer problem nije napuštanje stana, već upravo kontakt s drugim osobama.

-->

Na videokonferenciji na kojoj je odluka donesena bilo je žestoke svađe pojedinih pokrajinskih premijera. Bavarski premijer Markus Söder bio je izvrgnut kritikama jer je ranije uveo zabranu kretanja u svojoj pokrajini, bez konzultacija s ostalima.

- Očito je do zadnjeg trena trajala svađa o obujmu mjera - to je dobro - piše berlinski Tagesspiegel. "Dobro je jer se traži jasna razlika između volje za djelovanje i za stjecanje političkih bodova. No s obzirom na to o čemu se odlučivalo, na kraju odluka nije tako teška. Odvaguje se između slobode pojedinca i najveće vrijednosti koju znamo - samog života".

Drugačije to vidi Neue Osnabrücker Zeitung: "Pandemija postaje lakmus-test za demokraciju. Ona ne smije biti alibi da - na neodređeno vrijeme - država kontrolira građane i suzbija prava. Recimo, kad se radi o podacima o kretanju, tu bi se morala povući granica i odrediti vremenski okvir".

Allgemeine Zeitung iz Mainza piše da će "Njemačka izdržati ovu krizu koja je istovremeno i kriza slobode - prije svega zbog čvrste demokracije i velikog povjerenja u Vladu. Ali pitanje je koliko to traje. Prije ili kasnije pojavit će se pitanje kad će sva ta ograničenja slobode biti ukinuta i koji uvjeti moraju biti ispunjeni prije toga. Time koliko razumno vodimo raspravu možda ćemo stvarno odlučiti budućnost demokracije u našoj zemlji".

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše otkud strah od predugog izvanrednog modusa: "Ka privredi ide parni valjak ekonomske krize koja je u Njemačkoj od dvadesetih godina prošlog stoljeća povezana s traumom da bi mogli propasti mali poduzetnici kao okosnica društva. Ostaje samo nada da će novac koji država stavlja na raspolaganje poteći brzo i uz što manje birokracije", prenosi Deutsche Welle.

Novinar Nordbayerischer Kuriera pita se gdje je Europska unija.

- Europa samo promatra. Gdje je odgovor te divno zamišljene zajednice država? Kako to da Kina, Rusija ili Kuba šalju timove liječnika u Italiju, a Europska unija ne radi ništa i Ursula von der Leyen se oglašava tek kad je sve rečeno? Svaki sustav dokazuje svoju snagu u krizi. Ono što EU pokazuje u vrijeme koronavirusa graniči s totalnim fijaskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:22