OPASNOST ZA ZDRAVLJE

PANIKA SE ŠIRI EUROPOM ZBOG KONTAMINIRANIH JAJA Zagađena su insekticidom za suzbijanje buha, iz dana u dan pronalaze ih u novim državama

 
 REUTERS

Francuska i Velika Britanija su zahvaćene krizom fipronila, nakon isporuke jaja kontaminiranih tim insekticidom u Nizozemskoj, gdje će više milijuna kokoši biti usmrćeno.

Razmjer skandala je izbio na vidjelo prošlog tjedna u Nizozemskoj, gdje je blokirano 180 uzgajališta peradi dok je razina fipronila, tvari koja se koristi protiv crvene kokošje uši, prelazila prag koji određuje europsko zakonodavstvo.

Svjetska zdravstvena organizacija u velikoj količini fipronil smatra umjereno toksičnim. Strogo ja zabranjen kod životinja namijenjenih ljudskoj prehrani.

Kriza se zatim proširila na Njemačku, Švicarsku i Švedsku, gdje su milijuni jaja iz Nizozemske, koja ima oko 50 milijuna koka nesilica, uništeni ili vraćeni.

"Broj jaja je vrlo ograničen (21.000) i opasnost za javno zdravlje je vrlo mala, ali hitno istražujemo raspodjelu tih jaja u Velikoj Britaniji", precizirala je u ponedjeljak britanska agencija za sigurnost hrane.

"Trinaest lotova kontaminiranih jaja iz Nizozemske je isporučeno u srpnju poduzećima za prehrambenu preradu na zapadu Francuske", reklo je francusko ministarstvo poljoprivrede.

U međuvremenu, belgijski parlament sazvao je izvanrednu sjednicu zbog zakašnjele reakcije na pojavu kontaminiranih jaja, a Europska komisija priznaje da joj nisu poznati stvarni razmjeri problema, izvijestili su u ponedjeljak europski mediji.

Zastupnici su u srijedu pozvali u parlament ministra poljoprivrede Denisa Ducarmea i ministricu zdravstvene skrbi Maggie De Block kako bi od njih zatražili objašnjenje zašto je vlastima trebalo više od mjesec dana da upozore javnost na potencijalno toksična jaja, piše u ponedjeljak informativni portal EUobserver.

Glasnogovornica belgijske agencije za hranu priznala je u subotu da su za "potencijalni problem" pojave krajnje toksičnog insekticida fipronila u jajima znali već početkom lipnja.

Fipronil je sredstvo za suzbijanje buha, krpelja i uši, ali se ne smije primjenjivati na životinjama koje se koriste u prehrani ljudi.

Pojedini su supermarketi u srpnju uklonili jaja iz frižidera, ali su druge zemlje Europske unije o kontaminaciji obaviještene tek krajem tog mjeseca.

Jaja su kontaminirana fipronilom na tri poljoprivredna gospodarstva u Nizozemskoj, te u Njemačkoj. U međuvremenu su s polica supermarketa u Nizozemskoj uklonjeni milijuni kontaminiranih jaja, napominje EUobserver.

Eggs are pictured in this illustration photo in Bad Honnef, Germany, August 4, 2017. REUTERS/Wolfgang Rattay/Illustration Photo
REUTERS

Prošlog su vikenda Nizozemska i Njemačka izvijestile da su osim u Belgiju jaja izvezena i u Švedsku, Švicarsku, Francusku i Veliku Britaniju.

U Nizozemskoj je u sklopu preventivnih mjera već usmrćeno između 300 i 350 tisuća kokoši.

"Jako pozorno pratimo što se događa na tom planu", kazala je u ponedjeljak glasnogovornica Europske komisije Anna-Kaisa Itkone.

Naglasila je da je moguće utvrditi mjesto proizvodnje i lanac isporuke za sva jaja, ali u Komisiji istodobno priznaju da im nisu poznati pravi razmjeri problema kontaminacije.

EK nema ovlasti preporučiti sigurnosne mjere niti naložiti povlačenje jaja s tržišta, ali upravlja sustavom upozorenja o potencijalno štetnim namirnicama.

"Naš je posao dostavljati informacije kad god je riječ o proizvodima koji su u slobodnoj prodaji na našem unutarnjem tržištu", kazala je novinarima u ponedjeljak druga glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

Vlasti zemalja članica u najboljoj su poziciji da izdaju preporuke, dodala je.

"Da bismo dobro obavljali svoj posao, moramo dobiti informacije od zemalja članica kako bismo ih pustili u opticaj unutar sustava - i to smo i učinili", dodala je, sugerirajući time da pojedine zemlje, poput Belgije, ne slijede točno proceduru.

Nizozemski i belgijski tužitelji istražuju zašto se i kako toksični insekticid uopće pojavio u jajima i kako je moguće da su u nekoliko zemalja kontaminirana jaja tjednima nakon toga bila u prodaji.

Komisija pokušava utvrditi razmjere problema pa su pokrenuti razgovori sa stručnjacima zemalja članica. Razgovori na političkoj razini zasada nisu u planu, napominje EUobserver.

"U kontaktu smo s nadležnim tijelima zemalja članica. Naš je prioritet voditi računa o tome da vlasti zemalja EU u skladu sa svojom odgovornošću precizno obavještavaju potrošače o tome što se događa", istaknula je Itkonen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:30