BJELOGLAVI

PAO JEDAN OD NAJVEĆIH NARKOBOSOVA Sagradio je golemo kokainsko carstvo, a u bijegu je bio 30 godina: Jedva su ga prepoznali jer je operirao lice

Brazilska policija uspjela je uhvatiti zloglasnog šefa narkokartela koji je zahvaljujući plastičnim operacijama gotovo trideset godina izmicao ruci pravde.

Luiz Carlos da Rocha, poznat pod nadimkom "Bjeloglavi", vođa je ogromnog kokainskog carstva koje se u Južnoj Americi rasprostire Bolivijom, Peruom i Kolumbijom, te proizvedeni kokain kompleksnim logističkim sustavom šalje u Europu i SAD. Policija procjenjuje da njegov kartel proizvede pet tona kokaina svakoga mjeseca. Pritom se da Rochina organizacija obilato služi nasiljem te koristi oklopljenu pratnju s posebno zaštićenim vozilima i teško naoružanje.

Luiz Carlos da Rocha je, prema policijskom opisu, "kriminalac koji je živio diskretno i u sjeni". Za nedjela za koja ga terete čeka ga više od 50 godina zatvora.

Policija ga je uhvatila u subotu u Sorrisu, u zapadnoj brazilskoj državi Mato Grosso, gdje je živio pod imenom Vitor Luiz de Moraes, kako prenosi BBC. Usporedbom njegovih starih fotografija sa slikama novog sumnjivca policija je zaključila da se radi o istoj osobi.

U policijskoj operaciji 'Spectrum' pritom je zapljenjeno imovine (nekretnine, luksuzna vozila i zrakoplov) u vrijednosti oko 10 milijuna dolara. Rochino bogatstvo, vjeruje se, doseže 100 milijuna dolara, i policija planira zaplijeniti ostatak njegove imovine u drugoj fazi operacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:25