ZORA U PALERMU

PAO ŠEF COSE NOSTRE U velikoj akciji talijanske policije uhićen kum sicilijanske mafije

 
 Profimedia, Zuma Press - News

Talijanska policija u zoru u Palermu pritvorila je 80-godišnjeg draguljara Settima Minea, koji je navodno izabran za novog "kuma" Cose Nostre na mafijaškom sastanku održanom u svibnju, javlja BBC.

Talijanski mediji opisuju ga kao nasljednika Totoa Riine, koji je preminuo u zatvoru prije godinu dana. Riina je bio uhićen šest mjeseci nakon mafijaške likvidacije dva vodeća tužitelja, Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992.

Današnja policijska akcija obuhvatila je uhićenje Minea i njegovih 45 suradnika, koji su optuženi za iznudu, oružano nasilje, paljevinu i druge zločine.

Sicilijanska mafija, poznata pod imenom 'Cosa Nostra', nakon nekoliko godina bez sastanka uspjela je ponovno izgraditi svoje vodstvo, koje nazivaju 'Cupola'.

Talijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini putem Twittera pohvalio je "izvanrednu intervenciju" karabinjera "koji su razmontirali novu 'kupolu' Cosa Nostre".

Mineo je navodno vodio mafijaške operacije iz Pagliarellija, središnjeg dijela Palerma. Prema pisanju talijanskih medija, izbjegavao je korištenje mobitela i radije bi išao pješice umjesto automobilom. Preživio je zasjedu 1982. u kojoj je poginuo njegov brat Giuseppe, a drugi brat Antonino ustrijeljen je kasnije. Mineo je uhićen 1984. po nalogu vodećeg tužitelja Giovannija Falconea i proveo je pet godina iza rešetaka. Ponovno je uhićen 2006. i proveo još 11 godina u zatvoru.

Komentirajući današnju akciju, prenosi BBC, šef talijanskog parlamentarnog odbora za borbu protiv mafije Nicola Morra kazao je da je "država pobijedila", ali je upozorio: "Oni se nikada neće predati - ali nećemo ni mi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:12