KATOLIČKI POGLAVAR

Papa brani kardinala koji je pružao zaštitu pedofilima: 'Hrabar je i kreativan, pravi misionar'

‘Treba preispitati način na koji se izvozio prozapadni model demokracije u zemlje sa snažnom vlašću, Libiju’
 REUTERS

O islamu, useljeništvu, pedofiliji, krizi svećeničkih zvanja, lefebvrijancima i još ponekoj otvorenoj odnosno “škakljivoj” temi papa Frane je, uobičajenom otvorenošću, govorio u velikom intervjuu francuskome katoličkom dnevniku La Croix, a intervju je prenio i Vatikanski radio. Kad je riječ o pedofiliji, “ne može biti zastare”, kaže Papa. Svećenik pedofil “uništava dijete”, umjesto da ga “vodi Bogu, na što je pozvan svojim zvanjem”, on “sije zlo, zlopamćenje i bol.

Nulta tolerancija

Kao što je rekao Benedikt XVI, mora se primijeniti nulta tolerancija”, odrješit je papa Frane. U tom sklopu on međutim, na temelju podataka kojima raspolaže, brani kardinala Philippea Barbarina, nadbiskupa u Lyonu, koji je pod istragom, okrivljen da je zataškavao pedofilske zločine u svojoj dijecezi. Po Papinim riječima, kardinal Barbarin je “hrabar i kreativan, pravi misionar”, koji je “poduzeo nužne mjere”. Papa kaže da čeka ishod sudske procedure, te da nema smisla sada govoriti o odricanju od dužnosti jer bi to bilo “besmisleno”, odnosno “neoprezno”.

Suživot s muslimanima

“Suživot kršćana i muslimana još je moguć. Potječem iz zemlje gdje žive zajedno u velikom bratstvu”, kaže Bergoglio. On smatra da se “ne treba bojati islama kao takvoga, nego DAIŠ-a (“Islamske Države”) i njegova osvajačkog rata, dijelom izvučenoga iz islama. Ideja osvajanja je inherentna islamu, to je točno. Ali bi se istom idejom osvajanja mogao tumačiti i završetak Evanđelja po Mateju, gdje Isus šale učenike u sve nacije. Suočeni s današnjim islamskim terorizmom, bilo bi korisno preispitati način kojim je izvožen neki prozapadni model demokracije u zemlje gdje je postojala snažna vlast poput Iraka. Ili u Libiju gdje postoji plemenska struktura. Ne možemo ići naprijed ne vodeći računa o toj kulturi.”

Laička država

“Država mora biti laička. Konfesionalne države loše završavaju”, priznaje Papa, ali naglašava: “Svatko mora biti slobodan iskazivati vlastitu vjeru. Ako muslimanka želi nositi hidžab, mora biti slobodna to činiti. I katolik ako želi nositi križ. Mora se smjeti ispovijedati vjera ne na rubovima kulture, nego u njezinu srcu”. Francuska, po Papinu mnijenju, “pretjeruje s laičnošću. To proizlazi iz toga što religije smatra potkulturama, a ne punopravnim kulturama. Bojim se da nastavlja postojati ta baština koja se poziva na prosvjetiteljstvo. Francuska bi morala učiniti iskorak u tom pogledu prihvaćajući činjenicu da je otvaranje transcendenciji opće pravo”.

-----------------------------------------

Slučaj kardinala Barbarina

Skandal sa svećenicima kojima je kardinal bio nadređen izbio je početkom ove godine. Isprva se branio da je poduzeo sve u svojoj moći, ali je krajem travnja priznao “pogreške u upravljanju i imenovanju nekih svećenika”. No, Nadbiskupija i kardinal su se našli pod novim udarcem kad se oglasio 42-godišnjak koji je podigao tužbu tvrdeći da se sreo s Barbarinom koji mu je navodno priznao da je svjestan svećenikova ponašanja te se ispričao. No, svećeniku se tada ništa nije dogodilo, tek je kasnije kažnjeno gonjen. Prema navodima Nadbiskupije, većina svećenika tražila je da kardinal, koji se javno mjesec dana ranije ispričao žrtvama, ostane na svojoj dužnosti pa stoga nije niti tražio da odstupi. (Ž.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:51