PORUKA

PAPA FRANJO 'Katolici, svaki dan molite krunicu tijekom listopada za Crkvu, zaštitite je od Zla, da postane svjesnija svije krivnje i pogrešaka'

 REUTERS

Katolici, njih 1,3 milijarde, trebali bi tijekom listopada pronaći vremena za svakodnevnu molitvu za Crkvu pogođenu skandalima, rekao je u subotu papa Franjo.

"Sveti Otac je odlučio pozvati vjernike diljem svijeta da tijekom mjeseca listopada posvećenog Mariji svaki dan mole krunicu", piše u priopćenju Svete Stolice.

U molitvi upućenoj Djevici Mariji i svetom Mihaelu arkanđelu zaziva se "zaštita Crkve od Zla", navodi se dalje u priopćenju i dodaje da će to pomoći Crkvi "da postane svjesnija svoje krivnje, pogrešaka i zlostavljanja počinjenih danas i u prošlosti te predana odlučnoj borbi kako to zlo ne bi prevladalo".

Razdoblje molitve se podudara s općom biskupskom sinodom koja se održava od 3. do 28. listopada i na kojoj bi se trebalo raspravljati o nedavnim skandalima svećeničkog spolnog zlostavljanja i njegova prikrivanja.

Skandali su izbili u više zemalja, među kojima u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj, Čileu i Nizozemskoj, što je Franjin pontifikat gurnulo u duboku krizu.

Papa Franjo se prošli mjesec sučelio s neviđenim pozivima na ostavku koje mu je uputio bivši nuncij Svete Stolice u SAD-u koji ga je optužio da je bivšeg kardinala osumnjičenog za spolno zlostavljanje zaštitio od kazne.

Papa nije htio odgovoriti nadbiskupu Carlu Mariji Viganu koji nije iznio dokaze za svoje optužbe. Neki misle da je Vigano predstavnik zlonamjernih konzervativnih krugova u Vatikanu koji napadaju Papu i njegove reforme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:57