VELIKA SUBOTA

PAPA FRANJO PREDVODIO VAZMENO BDIJENJE UOČI USKRSA 'Bog uklanja čak i najčvršće kamenje na kojem se lome naše nade i očekivanja'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.04.2019. u 23:48

Pope Francis holds the Bible as he leads the Easter vigil Mass in Saint Peter's Basilica at the Vatican, April 20, 2019. REUTERS/Remo Casilli
REUTERS

Papa Franjo

 

Papa Franjo je predvodio Vazmeno bdijenje na Veliku subotu navečer uoči Uskrsa u bazilici sv. Petra i pozvao katolike da žive ne za prolazne stvari poput bogatstva i uspjeha nego za Boga.

Najveća crkva kršćanskog svijeta bila je tamna na početku duga obreda dok je Papa urezivao u svijeću brojke godine 2019. i prvo i posljednje slovo grčkog alfabeta Alfa i Omega koja označavaju da je Bog početak i svršetak svih stvari.

Uskrs, najvažniji dan u liturgijskom kalendaru Crkve, slavi dan kada je Isus uskrsnuo od mrtvih.

Franjo, kojemu je ovo sedmi Uskrs u pontifikatu, gradio je svoju propovijed oko Biblijskih navoda o ženama koje su otišle do Isusova groba i našle ga praznog, a veliki kamen koji ga je zatvarao bio je maknut.

"Bog uklanja čak i najčvršće kamenje na kojem se lome naše nade i očekivanja: smrt, grijeh, strah, svjetovnost", rekao je.

"Postoji drugi kamen koji često zatvara srce: kamen grijeha. Grijeh zavodi; on obećava stvari lako i brzo, blagostanje i uspjeh, ali onda ostavlja iza sebe samo usamljenost i smrt. Grijeh očekuje život među mrtvima, smisao života u stvarima koje prolaze", rekao je.

Tijekom mise Franjo je primio u Crkvu osam preobraćenika podijelivši im krštenje i svetu potvrdu. To osmero su bili iz Albanije, Ekvadora, Indonezije i Perua.

U nedjelju na Uskrs će 82-godišnji poglavar 1,3 milijarde rimokatolika na svijetu predvoditi misu na Trgu sv. Petra i uputiti poruku Urbi et orbi (Gradu i svijetu).

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo