TEŠKE OPTUŽBE

PAPA FRANJO SVE ZNAO, A SVEJEDNO BRANI BISKUPA? 'Ne samo da je biskup kojeg Franjo štiti prikrivao zlostavljanje, već se i sam ljubio s bludnikom'

 
 Reuters

Žrtva svećenika pedofila iz Čilea otkrio je da je papi Franji još 2015. godine poslao pismo u kojem je jasno opisao što je sve proživljavao u susretima s velečasnim Fernandom Karadimom, ali i biskupom Juanom Barrosom. Biskup Barros se već godinama optužuje da je zataškavao zlostavljanje dječaka od strane Karadime, ali Franjo je tijekom nedavnog posjeta Čileu stao na stranu biskupa koji u rodnoj zemlji i nije baš tako popularan.

- Nema ni traga dokaza protiv njega. Sve su to klevete - rekao je Franjo na upit čileanskog novinara i tako izazvao gnjev žrtava. Poslije je papa očito shvatio što je rekao te je na povratku u Rim poprilično ublažio retoriku.

- Ispričavam im se ako sam ih povrijedio bez da sam to shvatio, no to je rana koju sam zadao bez namjere...

Međutim, je li moguće da je Franjo pravi dokaz protiv Barrosa cijelo vrijeme imao ispred nosa? BBC je objavio da je u posjedu pisma Juana Carlosa Cruza koje je adresirao na Franju 3. ožujka 2015. godine, točno dva tjedna prije ustoličenja Barrosa za biskupa. Franju čak nisu zanimali ni brojni prosvjedi građana u gradu Osornu, a Barros je cijelo vrijeme inzistirao na priči da nije imao pojma o zlostavljanju dječaka od strane Karadime.

U svakom slučaju, Barros je postao biskup, a njegov mentor Karadima se izvukao od pravosudnog progona jer je slučaj otišao u zastaru. Sankcioniran je tek od strane Vatikana i to 'doživotnom pokorom i molitvom'.

U pismu Cruz navodi da je Barros puno puta svjedočio zlostavljanju dječaka, pa čak i da se sam ljubio s nastranim svećenikom.

- Sveti Oče, odlučio sam napisati ovo pismo jer sam već umoran od borbe, suza i patnje - bila je prva rečenica Cruzova pisma.

- Naša priča poznata je svima i nema smisla da vam sve objašnjavam, ali želim vam ispričati kakav sam horor proživio zbog čega sam na kraju pomišljao i na samoubojstvo.

U pismu je Cruz 'zalijepio' i jedan dobar dio prethodnog pisma koje je poslao papinskom nunciju u Čileu, nadbiskupu Ivi Scapolu. U njemu Cruz objašnjava da je biskup Barros odrađivao prljavi posao za Fernanda Karadimu, ali je opisao što se točno događalo u prostorijama dok su dječaci ostajali sami sa svećenicima.

- Ako Barros nije ljubio Karadimu, onda je gledao kako Karadima ljubi nas. Karadima bi mi rekao: 'Primakni usta blizu mojih i isplazi jezik'. Naravno, onda bi on nasrnuo na mene i počeo me ljubiti jezikom. Juan Barros je nekoliko puta svjedočio tim situacijama. I to ne samo kad sam ja bio prisutan, već i neki drugi dječaci - napisao je Cruz i nastavio:

- Sveti Oče, Juan Barros kaže da nikad nije svjedočio ovakvim situacijama, ali deseci nas spremni su svjedočiti da ne samo da je sve znao i vidio, već i da se sam ljubio i 'dirao' s Karadimom.

Pismo je zaključio apelom:

- Molim vas, Sveti Oče, ne budite poput ostalih. Mnogi od nas su uvjereni da ćete nešto poduzeti. Imamo još malo nade, ne dopustite da ona iščezne.

Na kraju priče postavlja se jasno pitanje - je li papa Franjo dobio pismo gospodina Cruza? Ako je vjerovati Marie Collins, nekadašnjoj članici vatikanskog odbora za zaštitu maloljetnika, onda je pismo zaista moglo doći u ruke Franji. Naime, ona je čak BBC-ju poslala fotografiju kako u travnju 2015. godine pismo predaje Franjinom savjetniku, kardinalu Seanu O'Malleyju.

- Kad sam mu predala pismo, on me uvjerio da će ga predati papi. Čak mi je i nekoliko mjeseci poslije potvrdio da je pismo stvarno završilo u papinim rukama.

Cruz je za BBC također rekao da mu je kardinal O'Malley osobno rekao da je dao pismo Franji.

Iz BBC-a su u Vatikanu zatražili komentar cijelog slučaja, ali dobili su odbijenicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:49