HOMILIJA U TALLINNU

PAPA FRANJO TIJEKOM POSJETA ESTONIJI NEIZRAVNO KRITIZIRAO RUSIJU? Sveti Otac osudio one koji posežu za 'prijetnjom oružjem' i 'raspoređivanjem snaga'

Papa Franjo tijekom mise u Tallinnu
 Max Rossi / REUTERS

Posljednjeg dana putovanja baltičkim zemljama tijekom kojega je došao na rusku granicu, papa Franjo je u utorak osudio one koji posežu za "prijetnjom oružjem" i "raspoređivanjem snaga".

Sveti Otac, koji je ovo upozorenje izrekao u homiliji na misi na otvorenom u Tallinnu, nije htio izravno spomenuti politiku Moskve. Ali upravo ona nakon aneksije Krima i sukoba na istoku Ukrajine zabrinjava društvo i čelnike u Litvi, Latviji i Estoniji.

"Taj se govor može tumačiti s obzirom na veze Rusije, Estonije i NATO-a. No mislim da je Papa više mislio na osobnu slobodu jer je govorio i o potrošačkom ropstvu i o individualizmu", rekao je za AFP Erkki Bahovski, estonski stručnjak za međunarodnu politiku i glavni urednik mjesečnika Diplomaatia.

Estonski stručnjak za strateška pitanja Evelyn Kaldoja misli pak da je "jasno da je smjerao na Rusiju".

Rusija redovito održava vojne vježbe nedaleko od granice baltičkih zemalja i njezini se vojni zrakoplovi približavaju njihovu zračnom prostoru, zbog čega NATO-ovi zrakoplovi osiguravaju "zračnu policijsku ophodnju".

"Neki" ponekad misle da se snaga naroda mjeri drugim parametrima, a ne kršćanskim traženjem "pakta ljubavi", rekao je Papa. "Neki su bučniji, (...) neki pojačavaju buku prijetnjom oružjem, raspoređivanjem snaga, strategijama ... Oni se čine 'jači'", dodao je Papa. "Takvo stajalište krije u sebi neprihvaćanje etike a s njome i neprihvaćanje Boga", upozorio je.

Ni u jednom javnom govoru u Litvi, Latviji i Estoniji Papa nije izravno spomenuo Rusiju.

Na misama koje je služio papa Franjo moglo se vidjeti NATO-ove vojnike u odorama, pa tako belgijske u Litvi, kanadske u Latviji i britanske u Estoniji.

Litavski prelat je iznio mišljenje koje dijele mnogi i u Latviji i u Estoniji, da Papin posjet pridonosi jačanju domoljublja.

"Prebrodili smo okupaciju. Znamo što znači naći se pred tenkovima s molitvom na usnama, što znači biti jedan uz drugog na baltički način (...) Danas nam treba ohrabrenje i nada kako se naš projekt izgradnje slobode ne bi zaustavio na pola puta", rekao je u Kaunasu u Litvi biskup Telsiaja, Kestutis Kevalas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:21