ŽIVOT U BRATSTVU

PAPA FRANJO U POSJETU MAROKU Katolicima poručio: 'Molim vas, ne bavite se preobraćenjem vaših susjeda!'

 
 REUTERS

Članovima male katoličke zajednice Maroka papa Franjo je u nedjelju, završnog dana posjeta toj zemlji umjerenog islama, poručio da njihova uloga nije preobraćenje njihovih susjeda, već nastojanje da s pripadnicima drugih vjera žive u bratstvu.

Dvodnevni posjet Maroku papa Franjo koristiti za promicanje međuvjerskog dijaloga i međusobnog razumijevanja između vjernika dviju religija. Argentinski papa podupire napore marokanskog kralja Muhameda VI. da proširi oblik islama koji promiče međureligijski dijalog i odbacuje nasilje koje se provodi u Božje ime.

Oko 23.000 rimokatolika, među kojima je najviše protjeranih Europljana, uglavnom francuskih i afričkih migranata iz subsaharskog područja, čine manje od jedan posto od ukupno 35 milijuna stanovnika Maroka.

Pope Francis greets a girl during a visit to a rural social service run by the Daughters of Charity of St. Vincent de Paul in Temara, near Rabat, Morocco March 31, 2019. Vatican Media/­Handout via REUTERS    ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
REUTERS

Ne bavite se preobraćenjem

Konzervativni katolici često su kritizirali Papin stav kada je posrijedi organizirano ili agresivno regrutiranje potencijalnih preobraćenika.

"I dalje budite bliski s onima koje često ignoriraju, s malim ljudima i siromasima, sa zatvorenicima i migrantima", poručio je Papa, koji se dan ranije u humanitarnom centru Caritasa susreo s 80 migranata.

"Molim vas, ne bavite se preobraćenjem! Crkva ne raste kroz prozelitizam, koji uvijek vodi u slijepu ulicu, nego raste kroz svjedočenje vjere", rekao je Franjo.

"Dragi prijatelji, to znači da misija koju provodimo mi - krštene osobe, svećenici te posvećeni muškarci i žene, zapravo nije određena našom brojnošću ni veličinom prostora koji zauzimamo, već sposobnošću da napravimo promjene i potaknemo čudo i suosjećanje," kojemu uči Katolička Crkva, kazao je Papa.

Poruka koju je ponovio više puta osobito snažno odjekuje u zemlji u kojoj je preobraćenje s islama na kršćanstvo zabranjeno.

Marokanske vlasti ne priznaju marokanske preobraćenike na kršćanstvo, pa mnogi među njima Boga štuju samo u svojim domovima. Kao i u brojnim muslimanskim državama, preobraćenje s islama na kršćanstvo je zabranjeno, a u Maroku se kažnjava zatvorom u trajanju do tri godine.

Malena marokanska židovska zajednica

Marokanski kralj Muhamed VI., koji je gotovo cijelu subotu poslijepodne proveo uz Papu, uz izuzetak njegova susreta s migrantima, rekao je: "Štitim marokanske židove i kršćane iz drugih zemalja koji žive u Maroku".

No ni na koji način nije komentirao postojanje tisuća Marokanaca koji su se preobratili na kršćanstvo, ali ne ulaze u crkve te od 2017. traže da im se omogući sloboda prakticiranja katoličke vjere.

Kršćanskim predstavnicima u subotu su se u razgovoru o međureligijskom dijalogu pridružili i članovi male marokanske židovske zajednice koju danas čini oko 2500 ljudi, a nekad ih je bilo oko 300.000.

U skladu s marokanskim ustavom iz 2011. godine židovi su sastavni dio nacionalnog identiteta. U ovom sjevernoafričkom kraljevstvu oni imaju vlastite sudove, obiteljske zakone i škole, pa čak i državni muzej u kojemu je izložena židovska kulturna baština.

Marokanska židovska zajednica potječe još iz rimskog doba, a židovi su stoljećima bili na kraljevskom dvoru kao veleposlanici, diplomati, ministri i savjetnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:39