HOMILIJA NA BLAGDAN DUHOVA

Papa Franjo žali zbog kulture zatvaranja u sebe, molio za mir u Sudanu

 Remo Casilli / REUTERS

Papa Franjo progovorio je u nedjelju na Trgu sv. Petra u Rimu protiv kulture zatvaranja ljudi u uski krug sebi sličnih poručivši da je "malen korak od gnijezda do sekte, čak i unutar crkve", a molio je i za mir u Sudanu nakon krvavih obračuna vojske s prosvjednicima.

- Danas smo u iskušenju da gradimo gnijezda, okružimo se ljudima iz vlastite skupine, sebi sličnima, alergični smo na svaku kontaminaciju drugima - rekao je Papa u homiliji na blagdan Duhova.

- Od gnijezda do sekte tek je jedan korak, uključivo unutar same Crkve: koliko puta vlastiti identitet definirao u odnosu na onoga koji je na suprotnoj strani - rekao je Papa koji zagovara otvaranje prema drugim vjerama i nacionalnostima.

Pozvao vjernike da čuju jecaj naroda

- U doba računala distancirani smo: što se više 'družimo' na društvenim mrežama, to smo manje socijalizirani. Danas je "u modi etiketirati", ali i vrijeđati. Poslije shvatimo da se time zadaje bol osobi koju smo uvrijedili, ali i onome koji vrijeđa - rekao je.

Na misi u subotu papa Franjo, koji je ujedno i biskup Rima, pozvao je vjernike svoje dijeceze da poslušaju "jecaj" naroda koji živi u tom gradu.

Zadnjih tjedana Franjo je udvostručio napore za pomoć siromašnima u Rimu, kako strancima, migrantima, tako i svima koji teško žive u Vječnom gradu.

Početkom svibnja rekao je da ga bole prijetnje pripadnika krajne desnice upućene romskoj obitelji koja je je na korištenje dobila socijalni stan.

U svibnju je i papin milostinjar, kardinal Konrad Krajewski, protuzakonito uključio struju skvoterima u jednoj zgradi u Rimu i time izazvao ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, koji je i predsjednik krajnje desne protumigrantske stranke Lige. Salvini je tada pozvao Vatikan neka pomogne svim Talijanima "koji ne uspijevaju platiti račune za struju, plin ili vodu".

Papa je u nedjelju pozvao i na mir u Sudanu nakon krvavog obračuna sigurnosnih snaga s prodemokratskim prosvjednicima u Khartumu prošli tjedan.

- Vijesti iz Sudana izvor su boli i zabrinutosti. Molimo za te ljude, kako bi nasilje prestalo i opće dobro postiglo se dijalogom - rekao je Papa u tjednoj propovijedi vjernicima na Trgu sv. Petra.

Zdravstveni djelatnici objavili su da je 113 osoba ubijeno u nasilju u sudanskoj prijestolnici, gdje oporba traži okončanje vojne vlasti i mirnu tranziciju nakon svrgavanja predsjednika Omara al Bašira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:12