VIDEO PORUKA

Papa Franjo žali zbog vrlo nejasnih obveza država u vezi klime

Papa Franjo
 Yara Nardi / REUTERS

Papa Franjo je u video poruci poslanoj sudionicima summita o klimi u UN-u u New Yorku u ponedjeljak izrazio žaljenje zbog vrlo nejasnih obveza koje su preuzele države nakon Pariškog sporazuma iz 2015. godine.

"S Pariškim sporazumom od 12. prosinca 2015. međunarodna zajednica je shvatila hitnost i potrebu pružanja zajedničkog odgovora o suradnji na izgradnji naše zajedničke kuće", podsjetio je Papa u video poruci.

"Ali četiri godine nakon tog povijesnog sporazuma otkrivamo da su obveze koje su države preuzele još uvijek jako nejasne i daleko od postizanja zadanih ciljeva", istaknuo je

Papa se također upitao "postoji li stvarna politička volja za izdvajanjem više ljudskih, financijskih i tehnoloških resursa za ublaženje negativnih učinaka klimatskih promjena i za pomoć najsiromašnijim i najizloženijim stanovnicima, koji zbog toga najviše pate".

Papa Franjo naglasio je da, "ako stanje i nije dobro, još ima vremena" za djelovanje kako bi se osigurao bolji život sljedećim generacijama.

On drži da je uništenje okoliša povezano s "pitanjima etike, jednakosti i socijalne pravde, i potiče na razmišljanje o smislu naših modela potrošnje i proizvodnje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:53