PLAN ZA 2020.

PAPA FRANJO ŽELI POSJETITI JEDNU OD NAJNESIGURNIJIH DRŽAVA SVIJETA Tijekom pet godina žestokih sukoba tamo je ubijeno 400.000 ljudi

Papa Franjo
 Remo Casilli / REUTERS

VATIKAN - Papa Franjo je rekao u nedjelju da želi posjetiti Južni Sudan sljedeće godine i pozvao čelnike zemlje da prevladaju podjele i okončaju patnju ljudi.

Papa Franjo je govorio o krizi u najmlađoj državi u svijetu tri dana nakon što su predsjednik Južnog Sudana i bivši vođa pobunjenika dogovorili novu odgodu formiranja ujedinjene vlade za još 100 dana nakon 12. studenog. Prvotni rok za sastavljanje vlade bio je svibanj.

Papa Franjo je za vrijeme molitve na Trgu svetog Petra najavio da će posjetiti Južni Sudan sljedeće godine.

Posjet pape Južnom Sudanu, većinski kršćanskoj zemlji, prvotno je planiran za 2017., ali je otkazan zbog političke nestabilnosti i slabe sigurnosti.

"Želim obnoviti svoj poziv svim sudionicima u političkom procesu da pronađu ono što ih spaja i prevladaju ono što ih razdvaja. u duhu istinskog bratstva", rekao je papa Franjo.

Papa Franjo je u travnju pozvao u Vatikan predsjednika Salvu Kiira, oporbenog vođu Rieka Machara i druge političare iz Južnog Sudana.

U dramatičnoj gesti posljednjeg dana duhovne obnove, papa Franjo je kleknuo i poljubio stopala vođama Južnog Sudana koji su prethodno ratovali i pozvao ih da ne započnu ponovno rat koji je okončan nestabilnim mirovnim sporazumom 2018.

Papa Franjo je rekao da su građani Južnog Sudana "previše propatili posljednjih godina i traže konačan završetak sukoba i trajni mir".

U petogodišnjim sukobima ubijeno je oko 400.000 ljudi i nastala je najveća izbjeglička kriza u Africi još od genocida u Ruandi 1994.

Papa namjerava otići u posjet Južnom Sudanu s nadbiskupom Canterburya Justinom Welbyem, čelnika Anglikanske zajednice i prezbiterijanske crkvene vođe iz Afrike u pokušaju promoviranja jedinstva u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:55