URBI ET ORBI

PAPA PORUČIO EUROPSKOJ UNIJI 'Suočeni ste s epohalnim izazovom o kojem će ovisiti vaša budućnost i budućnost cijelog svijeta'

 Andreas SOLARO / POOL / AFP

Solidarnost je bila ključna poruka pape Franje u uskrsnoj poruci kojom je predložio smanjenje, čak otpis duga siromašnim državama i ukidanje sankcija, a Europsku uniju upozorio je da bude jedinstvena u doba pandemije jer o tome ovisi i njezina i budućnost svijeta.

Franjo je u uskrsnoj poruci svoje misli uputio svima pogođenima covidom, "bolesnima", "umrlima" i njihovim obiteljima, pozvao je svijet da ušutka oružje, ublaži sankcije i otpiše dugove siromašnim državama kako bi se uspjele suprotstaviti epidemiji, a posebno je upozorio Europsku uniju.

Svijet zahvaćen pandemijom, "koja stavlja našu veliku ljudsku obitelj na golemu kušnju", pozvao je da na to iskušenje odgovori "zaraznom nadom".

U svojoj uskrsnoj poruci "Urbi et Orbi" papa Franjo je pozvao na ublažavanje međunarodnih sankcija i velikodušno smanjenje duga zemljama u razvoju kako bi se svim državama pomoglo u suočavanju s posljedicama pandemije koronavirusa.

Nije vrijeme za ravnodušnost, egocentričnost

"Nije vrijeme za ravnodušnost jer cijeli svijet pazi i mora se ujedinjen suprotstaviti pandemiji", rekao je u poruci koja je gotovo posve bila posvećena naporima u suzbijanju pandemije covida i njezinim učincima na odnose među ljudima, ali i međunarodne odnose, piše agencija Reuters.

"Ravnodušnost, egocentričnost, podjele i zanemarivanje nisu riječi koje želimo čuti ovih dana. Želimo da takve riječi zauvijek budu zabranjene", rekao je Papa.

"Neka se međunarodne sankcije ublaže jer upravo one otežavaju zemljama kojima su nametnute da na primjeren način pomognu svojim građanima", poručio je papa Franjo.

"I neka sve nacije budu u mogućnosti zadovoljiti svoje trenutačno najveće potrebe na način da im se smanji, a možda i oprosti, dug koji opterećuje ravnotežu vrijednosti najsiromašnijih naroda", dodao je papa.

Sjedinjene Države, primjerice, odbijaju ukinuti sankcije nametnute Iranu, zemlji koju je pandemija snažno pogodila.

Papa Franjo je ponovio poziv na hitan prekid vatre u svim dijelovima svijeta.

"Nije vrijeme za nastavak proizvodnje i trgovine oružjem, pri čemu se troši golem kapital koji bi se trebao upotrijebiti za liječenje ljudi i spašavanje ljudskih života", rekao je Papa u uskrsnoj poruci "Urbi et Orbi".

Posebno je spomenuo Jemen i Siriju, ali i Irak, Libanon, izraelsko-palestinski sukob, istočnu Ukrajinu, "terorističke napade počinjene nad tolikim nevinim ljudima" u Africi, migrantsku dramu i humanitarnu krizu u sjevernom Mozambiku.

Izrazio je želju da se konkretna i hitna rješenja pronađu i za Venezuelu te da se stanovništvu te države osigura međunarodna pomoć.

U Europi ovo nisu vremena za podjele

U današnjoj je poruci "Urbi et Orbi" Franjo je uputio poseban apel Europi, koja, kako je istaknuo, mora poraditi na "opipljivome duhu solidarnosti koji će joj omogućiti da prevladava suparništva iz prošlosti", na način na koji se to ostvarilo nakon Drugoga svjetskog rata.

Suočeni s pandemijom koja teško pogađa zemlje poput Italije, Španjolske i Francuske, moramo se okrenuti "inovativnim rješenjima" i zaboraviti "sebičnost".

Europska unija uspjela je dogovoriti fond od 500 milijarda eura no i dalje je podijeljena u odgovoru na ekonomske posljedice pandemije. Južne europske države, poput Italije i Španjolske žele uspostaviti sustav podjele duga, a što sjeverne države članice odbijaju, napose Njemačka i Nizozemska.

"Europska unija suočena je s epohalnim izazovom o kojem će ovisiti njezina budućnost i budućnost cijelog svijeta", rekao je Franjo.

Time je na neki način ponovio riječi talijanskog premijera Giuseppea Contea koji je na čelu članice s najvećim brojem žrtava covida u Europi.

"Nije ovo vrijeme za podjele", rekao je Franjo.

"Ne ostavljajmo same svoje slabije sestre i braću koji žive u gradovima i na periferijama posvuda u svijetu", pozvao je Papa.

Posebnu je poruku uputio "starijima i nemoćnima", "liječnicima i medicinskim sestrama", "policiji i vojsci", "svima onima koji rade u domovima umirovljenika" i onima koji "se nalaze u vojarnama i zatvorima".

"Za mnoge je ovo Uskrs u samoći, Uskrs koji proživljavaju u boli i uz brojne poteškoće što ih je izazvala pandemija - od fizičke patnje do ekonomskih problema", rekao je Franjo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:04