KOMENTAR INOSLAVA BEŠKERA

Papa Ratzinger je uspio iznenaditi. Taj bljesak razumijevanja i sućuti novi je moment

 Reuters

RIM - Uporaba prezervativa u nekim slučajevima može biti opravdana – rekao je papa Benedikt XVI i ta je izjava u tili čas obigrala medijski svijet. Stav da je prezervativ manje zlo spominjali su i ranije neki visoki prelati; za njegovo korištenje barem protiv opakog virusa HIV-a zauzimali su se sinodski oci iz Afrike; i u Hrvatskoj je bilo teologa koji su spominjali da je „ne ubij!“ važnije nego „ne sagriješi bludno!“.

Ovo je prvi put da se tako oglasio i jedan papa. Prvi put da se s vrha katoličkog magisterija kaže da je i dalje valjano ono što je predočila Humanae vitae, enciklika Pavla VI, ali da je „druga stvar pronaći staze koje su prohodne, gledajući ljudski“.

Papa Ratzinger je uspio iznenaditi.

Taj bljesak razumijevanja i sućuti novi je moment u javnim istupima ovoga stidljivog i čeličnog pape. Možda i zato što je u objavljenim ulomcima intervjua daleko uočljiviji pastoralni nego teološki pogled.

Bila bi teška pogreška sav njegov intervju-rijeku svesti samo na raspravu o kondomu i o pedofiliji. I u onih desetak kartica ulomaka koje je danas objavio Osservatore Romano ima veoma značajnih gledišta, od reda zanimljivih ne samo laicima nego i nevježama, npr. o burki, o timskom radu u Crkvi, o smaku svijeta, o neodvojivosti Novoga od Starog zavjeta, o Piju XII, o dubokom stidu zbog zla nanesenoga Židovima, i tako dalje.

Ako je i ostatak na razini objavljenih ulomaka, onda će ova knjiga olakšati shvaćanje Benediktova pontifikata više nego akti i enciklike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:46