ZABRANJENI TERMIN

PAPA U NAJIŠČEKIVANIJEM GOVORU SRUŠIO NADU ISPAĆENOG MUSLIMANSKOG NARODA Tijekom posjeta Mjanmaru nije ih ni spomenuo!

 
Papa Franjo u svom govoru tijekom posjeta Mjanmaru ipak nije spomenuo imenom Rohinđe
 Soe Zeya Tun / REUTERS

Papa Franjo u svom najiščekivanijem govoru tijekom posjeta Mjanmaru ipak nije spomenuo imenom Rohinđe. Time je pala u vodu nada tog ispaćenog muslimanskog naroda, za koji je Papa više puta pozvao katolike i sve kršćane da mole za njih, da će ih Franjo izrijekom spomenuti. Kako prenosi BBC, Papa je rekao da "narod Mjanmara nastavlja trpjeti civilni sukob i neprijateljstva". Dodao je i kako "budućnost Mjanmara mora biti mir, mir koji se zasniva na poštivanju digniteta i prava svakog člana društva, poštivanju svake etničke skupine i njezina identiteta, poštivanja vladavine prava i demokratskog poretka koji omogućava svakom pojedincu i svakoj skupini - bez da se ikoja isključi - da pruži svoj legitimni doprinos zajedničkom dobru".

Pope Francis speaks to Myanmars State Counsellor Aung San Suu Kyi as they attend a meeting with members of the civil society and diplomatic corps in Naypyitaw, Myanmar November 28, 2017. REUTERS/Max Rossi - RC1F9E5C6720
Max Rossi / REUTERS
Papa u Mjanmaru, 28.11.2017.

Govor se više nego jasno odnosio na Rohinđe, narod koji u Mjanmaru nema nikakva prava, ali oni nisu spomenuti. Brojne su organizacije za zaštitu ljudskih prava izrazile svoje razočaranje. No, očekuje se da će se Papa s Rohinđama susresti, ako ne u Mjanmaru, a onda u Bangladešu.

Procjena je, koju je danas Jutarnji list objavio u tiskanom izdanju, da su generali na izvanrednom sastanku upozorili Papu - neki bi rekli, zaprijetili mu - da se ne šali i ne koristi u toj zemlji zabranjen termin. Jer bi posljedice mogli osjetiti katolici i ostali kršćani.

U Mjanmaru ima nešto više od 600.000 katolika koji čine oko jedan posto stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:57