VATIKAN PRIPREMA 'VHACKS'

Papin hakerski festival sa židovima i muslimanima

 REUTERS

Vatikan se u ovome tjednu sprema održati prvi VHacks, hakerski festival na kojemu će okupiti studente s tehnološkim znanjima iz pedesetak svjetskih sveučilišta kako bi se uhvatili ukoštac s problemima koje je papa Franjo odredio prioritetnima, piše britanski The Guardian.

Oko 120 studenata i 35 mentora provest će tri dana u Rimu, a fokus VHacksa bit će na društvenoj uključivosti, migrantima i izbjeglicama te međureligijskom dijalogu.

“Cilj je okupiti ljude s različitim znanjima iz područja tehnologije, biznisa, civilnog društva i humanističkih znanosti kako bi zajedno iznijeli nove perspektive vezane uz goruće globalne probleme”, rekao je Eric Salobir, katolički svećenik i predsjednik mreže za istraživanje te inovacije Optic.

Stižu i ateisti

Vatikanski hakerski događaj je organiziran u partnerstvu s najvećim svjetskim tehnološkim kompanijama poput Googlea i Microsofta.

“Najmanje će biti katoličkih studenata. Imamo veliki broj muslimanskih studenata koji će sudjelovati na događanju, kao i židova. Također nam dolaze i ateisti, a pazili smo i na rodnu ravnopravnost. Dodatno, na događanju će biti zastupljeni mladi sa svih pet kontinenata”, izjavio je Jakub Florkiewicz, konzultant za tehnologiju u Vatikanu i jedan od organizatora VHacksa.

Papa Franjo već odavno naglašava važnost i potencijal tehnologije te znanosti za opće društveno stanje, znanje i međusobno razumijevanje. Međutim, inovaciji i tehnološkom progresu u svim poljima pretpostavlja opću društvenu jednakost, kao i društvenu uključivost.

Također je upozorio mlade ljude na limite tehnološke interakcije, govoreći kako društvene mreže ne mogu biti zamjena za pravu ljudsku i društvenu povezanost, a istaknuo je i rizike, kao i koristi umjetne inteligencije koja sve više zaokuplja društvo u kojemu živimo.

Transformacija crkve

“Umjetna inteligencija, robotika i ostale tehnološke inovacije moraju biti u službi čovječanstva i očuvanja našeg zajedničkog doma. Ključno je očuvati ljudski dignitet”, izjavio je papa Franjo na Svjetskom ekonomskom forumu, održanom u siječnju u švicarskom Davosu.

Eric Salobir je istom prilikom dodao kako Franjino ukazivanje na opasnosti tehnologije nužno ne znači antitehnološki stav Vatikana.

“Papa Franjo je zabrinut jedino onim tipom tehnologije koji je usko povezan s određenim tipom kapitalističke logike”, rekao je.

Također je dodao kako je vatikansko hakersko događanje “znak transformacije Crkve koju vodi papa Franjo”.

“To je način da u Vatikan dovedemo najbolje od mladosti i tehnologije kako bi se zajedno borili s najvećim problemima današnjice”, rekao je Salobir.

Studenti će biti podijeljeni u timove koji će se baviti različitim temama i problemskim sferama. Događanje koje započinje u četvrtak završit će dodjelom nagrada za najinovativnija rješenja koja doprinose društvu, a uspješno kombiniraju tehnologiju i ljudske vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:43