HENRYK HOSER

PAPIN IZASLANIK U MEĐUGORJU Nije komentirao autentičnost ukazanja, samo je poručio: 'Pratim vas u molitvama i dijelim svoj apostolski blagoslov'

 
Henryk Hoser u Međugorju
 Denis Jerkovic / CROPIX

Nadbiskup Henryk Hoser, posebni izaslanik pape Franje za Međugorje, i službeno je preuzeo svoju dužnost na večernjoj nedjeljnoj misi na kojoj se okupilo nekoliko tisuća vjernika.

Tako je umirovljeni biskup Varšave-Praga postao apostolski vizitator s posebnim ovlastima za pastoral župe Međugorje, koja je i formalno-pravno izuzeta iz jurisdikcije Mostarsko-duvanjske biskupije i podređena izravno na neodređeno vrijeme Vatikanu. Prije “ustoličenja” pročitan je proglas pape Franje kojim je biskup Hoser imenovan apostolskim vizitatorom za Međugorje.

- Siguran sam da ćete izvršiti postavljene zadaće. Pratim vas u molitvama i dijelim svoj apostolski blagoslov - napisao je papa Franjo.

Ukazanja

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Hoser nije se upuštao u špekulacije oko autentičnosti ukazanja. Upitao se zašto milijuni ljudi dolaze u Međugorje.

- Dolaze kako bi susreli Krista i njegovu Majku i da otkriju put štovanja Marije - kazao je biskup Hoser. Iako je više puta isticao da njegova uloga nije priznavanje ili nepriznavanje međugorskih ukazanja već proširenje pastoralnog djelovanja, oči vjernika uprte su u njega u nadi da će njegova riječ presuditi i međugorska ukazanja proglasiti autentičnima, a Međugorje službenim marijanskim svetištem Katoličke crkve uz bok Lourdesu i Fatimi.

Medugorje, 220718.
Apostolski vizitator nadbiskup mons. Henryk Hoser s posebnom ulogom za zupu Medugorje, svecanom svetom misom u medugorskoj crkvi sv. Jakova zapoceo svoju sluzbu.
Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
Denis Jerkovic / CROPIX

Mostarski biskup Ratko Perić, poznat po svom izričitom negiranju ukazanja, jučer je primio msgr. Hosera. U priopćenju biskup Perić izrazio je poštovanje prema odluci Svetoga Oca o imenovanju msgr. Hosera te mu je izrazio spremnost za suradnju i zaželio obilnu božju pomoć. Tako je, suprotno očekivanjima, biskup Perić prijateljski dočekao Hosera ponudivši mu i pomoć. No, odnos Perića i Hosera bit će zanimljivo pratiti, tim više što je ovim imenovanjem Papa izravno zadro u suverenost mostarskog biskupa nad Međugorjem.

Istaknuvši činjenicu da je izricanje konačnog suda o istinitosti “međugorskoga fenomena” pridržano vrhovnom autoritetu Crkve, biskup Perić je ponovio da na temelju brojnih ispitivanja ne drži vjerodostojnim nijedno “ukazanje”, nijednu “poruku”, nijednu “tajnu”. Međutim, apostolski je vizitator rekao da je on imenovan isključivo za pastoralnu stvarnost i da njegova zadaća služi učvršćivanju jedinstva Crkve - priopćila je Mostarsko-duvanjska biskupija.

Ostanak biskupa Hosera u Hercegovini može se promatrati u svjetlu skore promjene na čelu biskupije. Naime, Ratko Perić u veljači 2019. navršava 75 godina, kada po kanonskom pravu Papi šalje odreknuće od službe. Tako se već neformalno počeo tražiti njegov nasljednik, a kako je Papa sklon iznenađenjima u imenovanju biskupa, u crkvenim krugovima se šuška da bi i ime novog mostarskog biskupa moglo biti veliko iznenađenje za Hercegovce.

Medugorje, 220718.
Apostolski vizitator nadbiskup mons. Henryk Hoser s posebnom ulogom za zupu Medugorje, svecanom svetom misom u medugorskoj crkvi sv. Jakova zapoceo svoju sluzbu.
Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
Denis Jerkovic / CROPIX
Henryk Hoser u Međugorju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:05