PATOLOŠKA KRAĐA

PATOLOG UKRAO EINSTEINOV MOZAK Bez pitanja ga oteo prije kremiranja pa ga secirao, a organ je ovih dana osvanuo na izložbi

 Wikimedia Commons

PHILADELPHIA - Šezdeset godina nakon smrti Alberta Einsteina, ostaci njegovog mozga izloženi su javnosti u Muzeju Mutter u Philatelphiji - no, tamo se nalaze jer su uzeti bez pitanja, doznaje Daily Mail .

Kada je Einstein preminuo u bolnici Princeton u New Jerseyu 1955. godine, vjeruje se da je patolog Thomas Harvey uzeo Einsteinov mozak bez dozvole, i secirao ga.

Einstein je prije smrti rekao svojem biografu kako želi biti kremiran ‘kako ljudi ne bi obožavali njegove kosti.’

No, nakon zatvorenog sprovoda na kojem je njegov pepeo rasut iznad rijeke Delaware, otkriveno je kako je njegov mozak nedostajao.

Harvey je navodno odnio Einsteinov mozak na Sveučilište u Pennsylvaniji, otkud su rezovi poslani poznatim neuropatolozima.

U studenom 2011. godine, Muzej Mutter dobio je poziv s upitom žele li izložiti jednu od kutija s Harveyjevim uzorcima, koja sadrži 46 rezova na mikroskopskom staklu. Danas su još uvijek izloženi, i predstavljaju jedine primjerke mozga slavnog genija koje javnost može slobodno pogledati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:28